Το σοκ από το βίντεο με στενούς συνεργάτες του Νίκου Χριστοδουλίδη να μιλούν με υποτιθέμενους επενδυτές προκαλεί συνεχείς τριγμούς στην κυπριακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον «Πολίτη», τα αποσπάσματα φέρονται να κλάπηκαν σε ομαδική κλήση που έγινε στις 9 Δεκεμβρίου, την ώρα που ο πρόεδρος της Κύπρου ταξίδευε για ένα συνέδριο για την ανάπτυξη των ακινήτων, αλλά αυτό είναι το λιγότερο για την κυβέρνηση καθώς το δημοσίευμα αναφέρει πως υπάρχουν πληροφορίες ότι οι κάτοχοι του βίντεο που κυκλοφόρησε έχουν και δεύτερο βίντεο στην κατοχή τους.
Το Σαββατοκύριακο ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε συνεχείς συσκέψεις, ανάμεσα στις οποίες και με τον επικεφαλής του ΔΗ.ΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος ζητούσε όλες τις προηγούμενες μέρες επιτακτικά εξηγήσεις.
Η ΕΔΕΚ απαιτεί τρία πράγματα για να μην αποχωρήσει από την κυβέρνηση
Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, προς το παρόν ούτε το ΔΗ.ΚΟ ούτε η ΕΔΕΚ αποχωρούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό, παρά τις προτροπές των βουλευτών τους, ωστόσο η ΕΔΕΚ μετά από σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησε τρία πράγματα από την κυβέρνηση για να μην αποχωρήσει.
Αυτά είναι ο διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, η κατάργηση του Φορέα (που είναι στις σκέψεις Χριστοδουλίδη) και η δημοσιοποίηση των εισφορών που έγιναν σε αυτό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πρόθεσή του να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, αλλά εντός του πλαισίου που καθορίζουν οι νομοθεσίες. «Δεν θα παρανομήσω», είπε το πρωί στις δηλώσεις του.
Στον Φορέα για το 2024 καταγράφονται έσοδα από εισφορές 2.176.196 ευρώ, ενώ δόθηκε και οικονομική βοήθεια ύψους 1.597.210. Υπάρχουν λειτουργικά έξοδα 5.854 ευρώ (αμοιβή ελεγκτών), άρα μένει ένα πλεόνασμα 573.132 ευρώ.
Το πλεόνασμα για το 2013 ήταν πολύ μεγαλύτερο, ενώ με τα συσσωρευμένα πλεονάσματα την τελευταία μέρα του 2024 ο φορέας παρουσιάζει ρευστότητα 2.644.235 ευρώ.
