ΤΑΡΑΧΕΣ Καζακστάν: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 748 τραυματίστηκαν στις ταραχές που συγκλονίζουν το Καζακστάν εδώ και ημέρες, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς πολίτες της χώρας.

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 13 νεκρούς και 353 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι 2.298 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί. Επιπλέον, «δεκάδες» διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS να αναφέρει ότι στρατιώτες ακούγονταν να πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών και αυτοκινήτων.

Πολλές ριπές όπλων ακούστηκαν από τη συνοικία του δημαρχείου, το οποίο βρέθηκε την Τετάρτη στο στόχαστρο εκατοντάδων διαδηλωτών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν εκδίωξαν χθες τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας που πλήττεται από ταραχές, μεταδίδουν αρκετά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πλέον κανένας διαδηλωτής δεν βρισκόταν αργά χθες το απόγευμα στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας, μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti, αναφέροντας επίσης ότι οι αρχές είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας στο Αλμάτι, που πυρπολήθηκαν την προηγουμένη από ταραξίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Καζάκο ομόλογό του, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, δηλώνοντας ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι αλληλέγγυα προς το Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία της Δημοκρατίας.

Η σχετική τηλεφωνική επαφή ακολούθησε την αποστολή ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη χώρα της κεντρικής Ασίας, η πλειοψηφία του πληθυσμού της οποίας έχει κοινή φυλετική καταγωγή με τους Τούρκους.

Τέλος στις ταραχές με ρωσική συνδρομή

Τριάντα χρόνια μετά την απόκτηση της «ανεξαρτησίας» του από τη Σοβιετική Ένωση, στα οποία κυριάρχησε ακριβώς η προσπάθεια ενίσχυσης της αυτόνομης ταυτότητάς του, το Καζακστάν, δηλαδή η σημερινή του πολιτική ηγεσία ζήτησε την συνδρομή των ρωσικών δυνάμεων για να μπορέσει να δώσει τέλος τις ταραχές, που εξαπλώθηκαν στη χώρα με επίκεντρο κυρίως την παλιά πρωτεύουσα, το Αλμάτι.

Τυπικά η έκκληση έγινε στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ένα κατάλοιπο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που δημιουργήθηκε μετά το τέλος της το 1992, μετονομάστηκε όταν έχασε κάποια μέλη και σήμερα αριθμεί έξι μόλις κράτη. (Ρωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιζιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν). Αλλά φυσικά ήταν μια έκκληση προς τη Μόσχα, αφού το καθεστώς του Κασίμ Τζομάρ Τοκάγιεφ εκτίμησε ότι μόνο μια ρωσική παρέμβαση θα μπορούσε να κόψει τη φόρα των διαδηλωτών και να δώσει ένα γρήγορο τέλος στις ταραχές.

Είναι άγνωστο αν αυτή η πρόγνωση θα δικαιωθεί, αλλά και το τι θα σημάνει για το μέλλον της χώρας. Αυτό που απασχόλησε πολλούς ήταν η «ετοιμότητα» του Βλαντίμιρ Πούτιν να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό, κάτι που για παράδειγμα δεν είχε κάνει σε αντίστοιχο αίτημα της ηγεσίας του Κιργιζιστάν πριν από μερικά χρόνια, όταν και εκεί το καθεστώς εκδιώχθηκε μετά από ταραχές.