ΚΑΜΠΟΥΛ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά, σκοτώθηκαν ενώ πολλοί φρουροί των Ταλιμπάν τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε  χθες έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στους Ταλιμπάν.

Αμερικανικός αξιωματούχος έκανε λόγο για επίθεση αυτοκτονίας, ενώ οι τελευταίες  πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για διπλή έκρηξη.

Σε νοσοκομεία της Καμπούλ διακομίσθηκαν περισσότεροι από 120 τραυματίες. Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι έξι άνθρωποι πέθαναν την ώρα που μεταφέρονταν.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΚΑΜΠΟΥΛ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε αρχικά ότι υπάρχουν 11 νεκροί και τουλάχιστον 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί ξένοι. Ο ανταποκριτής του στην Καμπούλ έκανε λόγο για χαοτικές σκηνές μετά την έκρηξη, με τους Ταλιμπάν να ανοίγουν πυρ στον αέρα και να χτυπάνε τους πάντες, ακόμα και τους δημοσιογράφους, προκειμένου να απομακρύνουν τον πλήθος.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Πύλη Άμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο όπου τις τελευταίες ημέρες συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα μιας «σύνθετης επίθεσης» που προκάλεσε αρκετά θύματα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σημειώθηκε μια ακόμα έκρηξη κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον.

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί εδώ και μέρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στην προσπάθεια τους να αποχωρήσουν από την χώρα.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο χωριστές εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί στις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΚΑΜΠΟΥΛ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να «φύγουν αμέσως».

Ο Γάλλος πρεσβευτής στο Αφγανιστάν Νταβίντ Μαρτινόν προειδοποίησε ότι μια ακόμη έκρηξη μπορεί να πλήξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την επίθεση αυτοκτονίας.

«Προς όλους τους φίλους μας στο Αφγανιστάν: αν βρίσκεστε κοντά στις πύλες του αεροδρομίου, φύγετε όσο το δυνατό γρηγορότερα, μια ακόμη έκρηξη μπορεί να σημειωθεί», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Times, δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των Βρετανών στρατιωτών από την επίθεση που σημείωθηκε στην Πύλη Αμπέι, απέναντι από το ξενοδοχείο Μπάρον.

Επίσης, μια πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν θύματα ούτε μεταξύ των Γερμανών στρατιωτών.

Βρετανία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες πως ο χρόνος εξαντλείται για να απομακρυνθούν αυτοί που απομένουν στο Αφγανιστάν, αλλά τόνισε πως η μεγάλη πλειονότητα αυτών που μπορούν να έρθουν στη Βρετανία έχει ήδη αναχωρήσει.

Λίγες ώρες πριν την έκρηξη, ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέημς Χίπεϊ, εκτίμησε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

ΗΠΑ

Περίπου 13.400 άνθρωποι μεταφέρθηκαν την Τετάρτη, αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, αυξάνοντας σε περίπου 95.700 το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν απομακρύνει από τις 14 Αυγούστου οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στον συνασπισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία που έχουν θέσει οι ΗΠΑ για την ασφαλή απομάκρυνση των ενόπλων δυνάμεων τους από την Καμπούλ είναι η 31η Αυγούστου.

Γερμανία

Ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος επιθέσεων από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δυσκολεύει όλο και περισσότερο τις προσπάθειες απομάκρυνσης εκεί, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ.

Το «Φόρεϊν Όφις συνέστησε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στους ανθρώπους στην Καμπούλ να μην έρχονται πλέον στο αεροδρόμιο μόνοι τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Βερολίνο και πρόσθεσε πως το γεγονός αυτό περιορίζει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να φθάσουν στο αεροδρόμιο άνθρωποι για να φύγουν από τη χώρα.

Ο γερμανικός στρατός έχει μεταφέρει με αερογέφυρα τουλάχιστον 5.200 ανθρώπους από την Καμπούλ μέχρι τώρα, περιλαμβανομένων 4.200 Αφγανών και 505 Γερμανών, δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Έμπερχαρντ Τσορν. Η Γερμανία είναι πιθανόν να θέσει τέλος στις πτήσεις απομάκρυνσης, σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ιταλία

Σύμφωνα με τις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα πυρά που δέχθηκε ιταλικό αεροσκάφος λίγο μετά την απογείωσή του από την Καμπούλ είχαν στόχο να διαλύσουν το πλήθος κοντά στο αεροδρόμιο.

Το αεροπλάνο δεν υπέστη ζημιές κατά το συμβάν, σημείωσε κυβερνητική πηγή. Ιταλός δημοσιογράφος που επέβαινε στην πτήση, δήλωσε στο Sky 24 TG πως το αεροσκάφος μετέφερε σχεδόν 100 Αφγανούς πολίτες όταν δέχθηκε πυρά μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του.

Ρωσία

Περίπου 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από την έναρξη της απομάκρυνσης πολιτών από Αμερικανούς στρατιωτικούς, δήλωσε  ο πρέσβης της Ρωσίας στην Καμπούλ Ντμίτρι Ζιρνόφ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24».

«Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατεί χάος, οι Αμερικανοί εκεί στην πραγματικότητα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίποτα. Είχαν θύματα, περίπου 50 απλοί άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.