Ιταλία: Η πιο παλαιωμένη παρμεζάνα δοκιμάστηκε μετά από 27 χρόνια

Το κεφάλι παρμεζάνας που ζύγιζε 36 κιλά και παρασκευάστηκε από τον Ρομάνο και τη Σίλβια Καμοράνι στο τυροκομείο τους στο Ποβίλιο, κοντά στην Πάρμα, όχι μόνο είχε διατηρηθεί, αλλά ήταν και απολύτως βρώσιμο. Εκτιμάται ότι η αξία του ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.

«Η γεύση και το άρωμά του ήταν εξωπραγματικά», δήλωσε ο Ρομάνο Καμοράνι, ο οποίος συνέχισε να φροντίζει το κεφάλι με «στοργή» όλα αυτά τα χρόνια, παρότι έχει πλέον σταματήσει την παραγωγή.

Η παλαίωση του Parmigiano Reggiano συνήθως κυμαίνεται από 12 έως 36 μήνες, και σπάνια υπερβαίνει αυτό το όριο. Για να διατηρηθεί τόσο καιρό, ένα κεφάλι πρέπει να έχει την ιδανική ισορροπία λίπους, πρωτεΐνης και αλατιού, αλλά και το κατάλληλο μέγεθος και φροντίδα.

«Φυσικός θησαυρός χωρίς συντηρητικά»

Το τυρί κρίθηκε απολύτως κατάλληλο για κατανάλωση από την επιτροπή του Συνεταιρισμού Parmigiano Reggiano, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρός του, Νικόλα Μπερτινέλι:

«Ήταν μια εξαιρετική στιγμή. Αποδεικνύει ότι το προϊόν αυτό μπορεί να παραμείνει εκπληκτικό στον χρόνο, χωρίς καμία χρήση συντηρητικών», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι ένας αυθεντικός θησαυρός της φύσης».

Περίπου 7 κιλά από το τυρί δοκιμάστηκαν στην τελετή κοπής, συνοδευόμενα από σταγόνες παραδοσιακού βαλσάμικου ξιδιού, στον χώρο της Acetaia Razzoli — την οικογενειακή επιχείρηση του Ολυμπιονίκη Τζουλιάνο Ρατσόλι, που ειδικεύεται στην παραγωγή ξιδιού.

Ο Καμοράνι δήλωσε ότι φρόντιζε το κεφάλι σαν παιδί του και είναι πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί και 30 χρόνια.

Τώρα καλείται να αποφασίσει τι θα το κάνει: «Κάποιοι λένε να το στείλω στην Ιαπωνία», είπε, «αλλά εγώ θέλω να μείνει εδώ, τοπικά».

Το πιθανότερο είναι ότι θα πουληθεί τμηματικά, αν και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για ολόκληρο το κεφάλι. Οι αγοραστές μπορούν να το παραλάβουν από τον ίδιο ή να το ζητήσουν με αποστολή.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2000 από το τυροκομείο του εκλιπόντος Έριο Μπερτάνι και η πώληση είχε γίνει για φιλανθρωπικό σκοπό.

Επόμενος στόχος: να ξεπεραστεί το αμερικανικό τσένταρ

Το Parmigiano Reggiano προστατεύεται από ευρωπαϊκή σήμανση ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και μπορεί να παραχθεί μόνο σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ιταλίας, ανάμεσά τους η Πάρμα, η Ρέτζιο Εμίλια, η Μόντενα, καθώς και τμήματα της Μπολόνια και της Μάντοβας.

Το Εθνικό Δίκτυο Parmigiano Reggiano, που υποστηρίζει τις παραγωγικές μονάδες, δήλωσε ότι στοχεύει πλέον να ξεπεράσει το ρεκόρ παλαίωσης που κατέχει μέχρι σήμερα ένα αμερικανικό τσένταρ 28 ετών, το οποίο παρουσιάστηκε το 2013.

«Υπάρχει ήδη υποψήφιο κεφάλι παρμεζάνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκαμπριέλε Αρλότι, «αλλά προς το παρόν κρατάμε μυστική την τοποθεσία».

Πηγή: Lifo.gr (Με πληροφορίες από Guardian)