Ιστότοπος μνήμης για Χιροσίμα- Ναγκασάκι ως απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Τραμπ

Η Σετσούκο Θέρλοου (Setsuko Thurlow) εκπροσώπησε την ICAN στην απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, το 2017. AP Photo/David Keyton
Οι έντονες αντιδράσεις στη σύγκριση των πυρηνικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, με τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν, σε ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, ήταν η αφορμή για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού τόπου μνήμης.

Η τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης (2017) οργάνωση «Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων» (ICAN) -ενόψει της 80ης επετείου από τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι-, εγκαινίασε ένα ψηφιακό «μνημείο», για να αποτίνει φόρο τιμής στα 38.000 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους.

Ο διαδικτυακός τόπος μνήμης

Στον ιστότοπο αυτόν παρουσιάζονται προφίλ 426 παιδιών -εκ των οποίων τα 132 συνοδεύονται από φωτογραφίες- στα οποία περιγράφεται η ζωή των παιδιών αυτών και «η οδύνη των κοντινών τους προσώπων που επέζησαν», διευκρίνισε η ICAN.

«Ελπίζουμε ότι μοιραζόμενοι τις συγκινητικές αυτές ιστορίες θα τιμήσουμε τη μνήμη τους και θα ενθαρρύνουμε τη δράση υπέρ της πλήρους κατάργησης των πυρηνικών όπλων, ένα έργο που επείγει ολοένα και περισσότερο δεδομένων των αυξανόμενων εντάσεων στον κόσμο», υπογράμμισε.

Η αφορμή της δημιουργίας

Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, κατά τις οποίες συνέκρινε τα αμερικανικά πλήγματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις με τις αμερικανικές ατομικές βόμβες που έπεσαν στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Κάποιος είπε ότι, κατά κάποιον τρόπο, ήταν τόσο καταστροφικό που μπορεί να κάνει κάποιον να σκεφτεί τη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι», δήλωσε στο πέρας της συνόδου κορυφής του NATO στη Χάγη.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργή των επιζώντων και μικρή διαδήλωση στη Χιροσίμα. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης υιοθέτησε πρόταση με την οποία καταδικάζει τις δηλώσεις που αιτιολογούν τη χρήση της ατομικής βόμβας.

Η ιστορία

Οι ΗΠΑ έριξαν μία ατομική βόμβα στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945και άλλη μία στο Ναγκασάκι στις 9 του ίδιου μήνα. Πρόκειται για τα μοναδικά περιστατικά στην Ιστορία που χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά όπλα σε καιρό πολέμου.

Περίπου 140.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χιροσίμα και 74.000 στο Ναγκασάκι, πολλοί από τους οποίους πέθαναν αργότερα εξαιτίας της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια. Ανάμεσα στα θύματα αυτά, βρίσκονται περίπου 38.000 παιδιά, σύμφωνα με την ICAN.

Ο αριθμός των επιζώντων των ατομικών βομβών που έπληξαν στην Ιαπωνία έπεσε κάτω από τους 100.000 για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1957, ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Στις 31 Μαρτίου 2025, οι επιζώντες ανέρχονταν σε 99.130 με μέση ηλικία τα 86,13 χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το περσινό βραβείο Νόμπελ δόθηκε στη “Nihon Hidankyo“, οργάνωση επιζώντων των ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ιαπωνία Γκιλάντ Κοέν θα παραστεί φέτος στην τελετή μνήμης του Ναγκασάκι τον Αύγουστο, ενώ το 2024 την μποϊκόταρε μαζί με άλλους δυτικούς διπλωμάτες, σε αντίδραση σε δηλώσεις του δημάρχου για τη Γάζα.

Θα παραστεί επίσης και ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ιαπωνία, για πρώτη φορά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Πηγή: ertnews.gr (ΑΠΕ- ΜΠΕ)