Ιράν: Ο 69χρονος καρδιοχειρουργός Μασούντ Πεζεσκιάν είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας

Ο μεταρρυθμιστής Μασούντ Πεζεσκιάν εξελέγη πρόεδρος του Ιράν, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά το υπουργείο Εσωτερικών στην Τεχεράνη.

Ο Πεζεσκιάν επικράτησε του υπερσυντηρητικού Σαΐντ Τζαλιλί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας 16.384.403 ψήφους έναντι 13.538.179 του αντιπάλου του.

Παράλληλα, το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν μόλις 49,8%.

Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Πεζεσκιάν υποσχέθηκε να προσεγγίσει τη Δύση και να χαλαρώσει την επιβολή του νόμου περί υποχρεωτικής μαντίλας στη χώρα, μετά από χρόνια κυρώσεων και διαδηλώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Επιπλέον, ο νέος πρόεδρος του Ιράν, είχε υποσχεθεί προεκλογικά να μην προβεί σε ριζικές αλλαγές στη σιιτική θεοκρατία του Ιράν και εδώ και καιρό θεωρεί τον ανώτατο ηγέτη, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ως τον τελικό κριτή όλων των κρατικών θεμάτων.

Ωστόσο, ακόμη και οι μετριοπαθείς στόχοι του Πεζεσκιάν ενδέχεται να αμφισβητηθούν από την ιρανική κυβέρνηση, που εξακολουθεί να κατέχεται σε μεγάλο βαθμό από σκληροπυρηνικούς.

Σημειώνεται πως στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 28 Ιουνίου σημειώθηκε η χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας από την επανάσταση του 1979.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν από καιρό επισημάνει το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης ως ένδειξη υποστήριξης για τη σιιτική θεοκρατία της χώρας, η οποία βρίσκεται υπό πίεση μετά από χρόνια κυρώσεων που συνθλίβουν την οικονομία του Ιράν, μαζικές διαδηλώσεις και έντονες καταστολές κάθε διαφωνίας, αναφέρει ο Guardian.