Υπό απειλή η αλυσίδα εφοδιασμού λόγω έλλειψης κινεζικών σπάνιων γαιών

Η Κίνα έχει αρχίσει να επιτρέπει ορισμένες αποστολές σπάνιων γαιών βάσει των νέων κανόνων ελέγχου εξαγωγών, αλλά ο αργός ρυθμός εγκρίσεων απειλεί να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο.

Το Πεκίνο στις αρχές Απριλίου επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές επτά σπάνιων γαιών και μόνιμων μαγνητών που είναι ζωτικής σημασίας για προϊόντα που κυμαίνονται από ηλεκτρικά οχήματα έως ανεμογεννήτριες, ανθρωποειδή ρομπότ και μαχητικά αεροσκάφη.

Οι εξαγωγείς, οι βιομηχανικοί όμιλοι με έδρα την Κίνα και οι ειδικοί στην αλυσίδα εφοδιασμού δήλωσαν ότι μετά από εβδομάδες καθυστέρησης, το υπουργείο Εμπορίου του Πεκίνου ενέκρινε ορισμένες άδειες για εξαγωγές στην Ευρώπη, αλλά με ρυθμό πολύ αργό για να καλύψει τη ζήτηση.

«Το παράθυρο για την αποφυγή σημαντικής ζημίας στην παραγωγή στην Ευρώπη κλείνει γρήγορα», δήλωσε ο Wolfgang Niedermark, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, γνωστής ως BDI.

Οι Αμερικανοί κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, Ford και Lockheed Martin, εξέφρασαν ανησυχία για τους νέους κινεζικούς ελέγχους εξαγωγών σε πρόσφατες ενημερώσεις επενδυτών.

Η διεύρυνση των ελέγχων της Κίνας στις εξαγωγές σπάνιων γαιών ήταν μια απάντηση στους σαρωτικούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου. Οι έλεγχοι, οι οποίοι απαιτούν από τους εξαγωγείς να λαμβάνουν άδειες από αξιωματούχους του υπουργείου Εμπορίου για τις αποστολές των επτά στοχευμένων σπάνιων γαιών και των μόνιμων μαγνητών που κατασκευάζονται από αυτές, υπογράμμισαν τη γεωπολιτική μόχλευση που προσφέρει η κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια προσφορά ορυκτών.

Δεν είναι σαφές εάν η Κίνα έχει αρχίσει να εγκρίνει εξαγωγές προς τις ΗΠΑ από τότε που οι δύο οικονομικές υπερδυνάμεις συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός δασμολογικού πολέμου αυτόν τον μήνα. Υπάρχουν διάχυτοι φόβοι στη βιομηχανία ότι η γραφειοκρατία αδειοδότησης της Κίνας θα κατακλυστεί, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων αυξάνεται.

Ο Ελον Μασκ, επικεφαλής της Tesla, δήλωσε στους επενδυτές τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι οι μαγνήτες σπάνιων γαιών που χρειαζόταν η εταιρεία του για ρομποτικούς βραχίονες δεν θα χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς. «Αυτό είναι ένα παράδειγμα πρόκλησης εκεί. Είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε αυτά τα ζητήματα», είπε.

Μια διευθύντρια στην Chengdu Galaxy Magnets, η οποία πωλεί μόνιμους μαγνήτες, δήλωσε ότι η διακοπή των αποστολών που σχετίζονται με τον στρατιωτικό σκοπό αποτελεί ανησυχία για τις κινεζικές αρχές. Είπε ότι η εταιρεία της βοηθούσε τους πελάτες να υποβάλουν δηλώσεις στις αρχές για έγκριση εξαγωγής, αλλά δεν επιτρέπονταν αιτήσεις που σχετίζονται με «στρατιωτικό σκοπό». «Οι εξαγωγές για μη στρατιωτικές εφαρμογές ενδέχεται να εξακολουθούν να επιτρέπονται», είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Οι μόνιμοι μαγνήτες χρησιμοποιούνται σε μαχητικά αεροσκάφη όπως το F-35 της Lockheed και οι νέοι έλεγχοι αναμένεται να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα και να επιβάλουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο οικονομικός διευθυντής της Lockheed, Evan Scott, δήλωσε στους επενδυτές αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία είχε αρκετές σπάνιες γαίες για το έτος και αναμένει ότι οι αμερικανικές αρχές θα δώσουν προτεραιότητα στην προμήθεια της Lockheed «δεδομένης της σημασίας των προγραμμάτων μας».

Πηγή: MoneyReview