Η παγκόσμια προσοχή στράφηκε στο Βιετνάμ σήμερα (3.7.2025) , αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια εμπορική συμφωνία με το Ανόι, λίγες ημέρες προτού επανέλθουν σε πλήρη ισχύ οι αμοιβαίοι δασμοί της Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν δασμό 20% στις εισαγωγές από το Βιετνάμ – πολύ χαμηλότερα από τον συντελεστή 46% που είχε επιβάλει ο Τραμπ στις αρχές Απριλίου. Οι αμερικανικές εισαγωγές στο Βιετνάμ δεν θα υπόκεινται εν τω μεταξύ σε δασμούς.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι το Βιετνάμ συμφώνησε να επιβάλει δασμό 40% σε κάθε προϊόν που προέρχεται αρχικά από άλλη χώρα, αλλά αποστέλλεται στο Βιετνάμ για τελική αποστολή στις ΗΠΑ. η Κίνα φέρεται να έχει επανειλημμένα στηριχθεί σε αυτή την πρακτική, γνωστή ως transshipping, για να αποφύγει τους εμπορικούς φραγμούς.
Το Βιετνάμ είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν συνάψει εμπορική συμφωνία με τον Λευκό Οίκο, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την προσωρινή αναστολή 90 ημερών του Τραμπ. Πολλά έθνη έχουν μείνει να αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί το μέλλον των εμπορικών τους σχέσεων με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
«Αυτό που μάθαμε από τη συμφωνία του Βιετνάμ είναι ότι, αν μη τι άλλο, οι δασμοί θα αυξηθούν από εδώ και πέρα, όχι θα μειωθούν», δήλωσε ο Sebastian Raedler, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της BofA, στην εκπομπή «Europe Early Edition» του CNBC.
Αλλά και άλλες χώρες μπορεί τώρα να έχουν ευκολότερη διαπραγμάτευση, δήλωσε στο CNBC ο Mark Williams, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ασία.
«Άλλες χώρες θα αισθανθούν ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να κλειδώσουν χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή από το 20% που λέει ο πρόεδρος Τραμπ ότι συμφώνησε το Βιετνάμ», είπε, σημειώνοντας ότι «το Βιετνάμ είχε ένα ασυνήθιστα αδύναμο διαπραγματευτικό χέρι» λόγω της ισχυρής εξάρτησής του από το εμπόριο με τις ΗΠΑ.
Περισσότερες συμφωνίες στις αναδυόμενες αγορές;
Η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία ανησυχίας για άλλες αναδυόμενες οικονομίες όπως το Βιετνάμ, ανέφεραν οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.
«Σε γενικές γραμμές, πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότερα για την EM Asia να ανησυχούν παρά να περιμένουν κέρδη, αν αυτή η συμφωνία αντανακλά αυτό που πρόκειται να έρθει σύντομα», σημείωσαν.
Ενώ η εξέλιξη απομακρύνει την αβεβαιότητα και υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να προκύψουν και άλλες συμφωνίες τις επόμενες ημέρες, ο δασμολογικός συντελεστής 20% είναι υψηλότερος από την αναμενόμενη εισφορά 10% στα αγαθά, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Citi. Προσθέτουν ότι ο ξεχωριστός συντελεστής 40% για τα μεταφερόμενα αγαθά υποδηλώνει ότι και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσουν σε έναν τέτοιο δασμό.
“Η Ταϊλάνδη, ακολουθούμενη από τη Μαλαισία, ενδέχεται να είναι περισσότερο εκτεθειμένη από άλλες ομοειδείς χώρες της Ανατολικής Ασίας (εκτός από το Βιετνάμ). Ένας ξεχωριστός και πιο τιμωρητικός δασμός για τα μεταφερόμενα αγαθά ήταν το λιγότερο αναμενόμενο από την αγορά”, αναφέρει το σημείωμα.
«Επιπλέον, μπορεί να υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλους εξαγωγείς που έχουν δημιουργήσει εργοστάσια στο Βιετνάμ τα προηγούμενα χρόνια», για παράδειγμα στην Κορέα, προστίθεται.
Ωστόσο, οι ειδικοί που μίλησαν στο CNBC spoke αναμένουν ότι θα προκύψουν αρκετές ακόμη εμπορικές συμφωνίες τις επόμενες ημέρες, με τον Williams να σημειώνει ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται ανοιχτές στο να κάνουν αυτά τα «πρόχειρα» πλαίσια και όχι «πλήρεις» συμφωνίες.
Μία από τις χώρες που έχουν αξιοποιηθεί ως πιθανώς η επόμενη που θα συνάψει συμφωνία είναι η Ινδία, λέει ο Trinh Nguyen, ανώτερος οικονομολόγος για τις αναδυόμενες χώρες της Ασίας στη Natixis CIB. Ο γεωργικός τομέας θα μπορούσε να αναδειχθεί σε εμπόδιο, καθώς η Ινδία «θα δυσκολευτεί να επιτρέψει την πρόσβαση των ΗΠΑ στην αγορά χωρίς εγχώριες αντιδράσεις», πρότεινε.
Τι θα μπορούσε να σημαίνει η συμφωνία για την Ευρώπη
Ενώ η συμφωνία Βιετνάμ-ΗΠΑ υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες συμφωνίες για άλλες ασιατικές χώρες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο CNBC η Lavanya Venkateswaran, ανώτερη οικονομολόγος της ASEAN στην OCBC Bank.
«Οι αρχές του Βιετνάμ ήταν σαφείς σχετικά με την πρόθεσή τους να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ, ακόμη και πριν από τις αμοιβαίες ανακοινώσεις που έγιναν τον Απρίλιο», ανέφερε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για άλλες περιφερειακές οικονομίες όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία.
«Σε σύγκριση με αυτές τις οικονομίες, η υπόθεση με [την] ΕΕ δεν ήταν πάντα ομαλή και οι ΗΠΑ ήταν πιο δημόσιες στην κριτική τους προς την ΕΕ σε διάφορες στιγμές τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Venkateswaran.
Ο Nguyen της Natixis CIB πρόσθεσε εν τω μεταξύ ότι «το Βιετνάμ δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να πάρει αυτό που θέλει – δηλαδή χωρίς δασμούς».
Είναι πιθανό να επιβληθούν κάποιοι δασμοί, είπε, και ενώ η ΕΕ θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα εφαρμόζοντας ίσους δασμούς στις ΗΠΑ, η Nguyen αναμένει ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει σε δασμό 10% και «θα προσπαθήσει να πάρει νίκες από την πλευρά του τομέα».
Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι δύσκολες και αργούν να εξελιχθούν, με πηγές να δηλώνουν στο CNBC ότι μια «πολιτική» συμφωνία με ελάχιστες αρχικές λεπτομέρειες μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα της ΕΕ σε αυτό το σημείο. Αναλυτές και οικονομολόγοι έχουν επίσης εκφράσει αβεβαιότητα σχετικά με την πιθανότητα σύναψης εμπορικής συμφωνίας, δεδομένων βασικών σημείων εμπλοκής, όπως η ρύθμιση της μεγάλης τεχνολογίας, η φορολογία και οι ευρέως ασύμβατες κοσμοθεωρίες.
Ο Τραμπ έχει ζητήσει να επιβληθούν δασμοί έως και 50% στην ΕΕ, ενώ το μπλοκ έχει απειλήσει με εκτεταμένα αντίμετρα, τα οποία επίσης έχουν ανασταλεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: newest.gr