Ινδία: Τουριστικό μποϊκοτάζ κατά της Τουρκίας γιατί πήρε το μέρος του Πακιστάν

Επιχειρήσεις και πανεπιστήμια στην Ινδία διακόπτουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη κρίση με το Πακιστάν, κατά την οποία η Άγκυρα είχε πάρει ανοιχτά το μέρος του Πακιστάν. Παράλληλα, πολλοί ταξιδιώτες ακυρώνουν τις διακοπές τους στην Τουρκία ή το Αζερμπαϊτζάν για τους ίδιους λόγους.

Κατά την πρόσφατη σύρραξη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε πόλεμο, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έσπευσαν να υποστηρίξουν το Πακιστάν. Η Άγκυρα μάλιστα προειδοποίησε για «ολοκληρωτικό πόλεμο», πολύ πιθανόν μάλιστα να ενίσχυσε το Πακιστάν και υλικά, ενώ το Μπακού καταδίκασε τα πλήγματα του Δελχί.

Η στήριξη προκάλεσε στην Ινδία κύμα αντιδράσεων, με τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ κατά των δύο χωρών να κερδίζουν έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να βρίσκουν ανταπόκριση μεταξύ των πολιτών, αναφέρει το BBC.

Χθες Πέμπτη, η Ινδία απαγόρευσε στην τουρκική εταιρεία Celebi, που παρέχει υπηρεσίες εδάφους σε μεγάλα αεροδρόμια όπως το Δελχί και η Βομβάη, να λειτουργεί στα αεροδρόμιά της. Η Ινδία επικαλείται ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, ισχυρισμός που η εταιρεία αρνείται. Εν τω μεταξύ, ινδικά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru, έχουν αναστείλει τους ακαδημαϊκούς δεσμούς με τουρκικά ιδρύματα.

Το τουριστικό μποϊκοτάζ πήρε διαστάσεις μετά τις πληροφορίες για χρήση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Πακιστάν εναντίον της Ινδίας.

Πληροφορίες θέλουν τις κρατήσεις για το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία να μειώνονται κατά 60% μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ οι ακυρώσεις αυξήθηκαν κατά 250%. Αν και οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί ιστότοποι εξακολουθούν να επιτρέπουν τις κρατήσεις, ορισμένοι αποθαρρύνουν τα ταξίδια, με τις προσφορές και τις εκπτώσεις πτήσεων προς την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρονται αθόρυβα.

Χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα πρότειναν ως εναλλακτική λύση την Ελλάδα, αν και, όπως σημειώνει το BBC, δεν υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή στο επίπεδο των κρατήσεων προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 330.100 Ινδοί επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2024, από 274.000 το 2023. Το Αζερμπαϊτζάν σημείωσε επίσης άνοδο, με σχεδόν 244.000 αφίξεις Ινδών πέρυσι.

Παρά την αύξηση των αριθμών, οι Ινδοί αποτελούσαν λιγότερο από το 1% των ξένων επισκεπτών της Τουρκίας το 2024 και σχεδόν το 9% των ξένων αφίξεων στο Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: protothema.gr