Τουλάχιστον 10 ορειβάτες από το Νεπάλ, οι οποίοι προετοίμαζαν μια αποστολή στα Ιμαλάια, αγνοούνται μετά από χιονοστιβάδα που έπληξε κατασκήνωση βάσης το πρωί της Κυριακής.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της αποστολής, οι ντόπιοι οδηγοί βρίσκονταν σε σημείο προετοιμασίας κοντά στην κορυφή Χίμλουνγκ Χιμάλ, στην περιοχή Μανάγκ, όταν σημειώθηκε η χιονοστιβάδα.
Οι προγνώσεις έδειχναν έντονη χιονόπτωση τις τελευταίες ημέρες γύρω από την κορυφή, ύψους 7.126 μέτρων, η οποία βρίσκεται στα σύνορα του Νεπάλ με το Θιβέτ.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν δυσχεράνει τις προσπάθειες διάσωσης, καθώς ελικόπτερα και ομάδες διάσωσης δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν το σημείο.
Ο Μπιμπουτί Τσαντ Τάκουρ, από την Himalaya Holidays Trekking, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Οκτώ μέλη της ομάδας της αποστολής μας και άλλα δύο από διαφορετική εταιρεία έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενα».
Ιμαλάια: Η ομάδα είχε σταλεί προκειμένου να προετοιμάσει την κατασκήνωση
Η ομάδα από το Νεπάλ είχε σταλεί μπροστά από τους ξένους ορειβάτες, προκειμένου να προετοιμάσει την κατασκήνωση, να διαχειριστεί τη διαδρομή και να ασφαλίσει τα σχοινιά στο βουνό.
Στις ορεινές περιοχές του Νεπάλ σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες επίμονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τον οικονομικά σημαντικό κλάδο του ορειβατικού τουρισμού της χώρας.
Οι ορειβάτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το όρος Μανάσλου, την όγδοη υψηλότερη κορυφή του κόσμου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λόγω της αυξανόμενης απειλής χιονοστιβάδων.
Ο τελευταίος θάνατος ορειβατών από το Νεπάλ σημειώνεται λιγότερο από δύο μήνες μετά τον θάνατο έξι ορειβατών στο Μπρόουντ Πικ του Πακιστάν, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ορειβάτης Νίρμαλ Πούρτζα με καταγωγή από τη Βρετανία και το Νεπάλ.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα νοτιότερα, στη γειτονική ινδική πολιτεία Ούταρ Πραντές, έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 50 ανθρώπων, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες ανάσυρσης σορών στα σύνορα Νεπάλ-Θιβέτ, όπου περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις του Αυγούστου.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί, μετά την κατάρρευση παγετώνα στα Ιμαλάια, η οποία προκάλεσε τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών να κατευθυνθούν με ορμή στην κοιλάδα του ποταμού Τρισούλι, παρασύροντας οικισμούς.
Με πληροφορίες από BBC
