Οι κάτοικοι της Σεούλ βρίσκονται αντιμέτωποι με εισβολή των λεγόμενων «ερωτοεντόμων», που έχουν κατακλύσει ορεινά μονοπάτια και αστικές περιοχές στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, με τους ειδικούς να διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της εισβολής, η οποία ενισχύεται όσο η κλιματική κρίση ωθεί το είδος βορειότερα.
Βίντεο που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το βουνό Γκεγιανγκσάν στην Ίντσεον, δυτικά της Σεούλ, να έχει μαυρίσει από τις ορδές των εντόμων σε μονοπάτια και παρατηρητήρια.
Τα έντομα, με επίσημο όνομα Plecia longiforceps, πήραν το παρατσούκλι «lovebugs» λόγω της χαρακτηριστικής τους συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής: πετούν ενωμένα ως ζευγάρια. Τα αρσενικά πεθαίνουν μετά από 3–4 ημέρες, ενώ τα θηλυκά ζουν περίπου μία εβδομάδα, προλαβαίνοντας να γεννήσουν εκατοντάδες αυγά σε υγρό έδαφος.
Προερχόμενα από υποτροπικές περιοχές της νοτιοανατολικής Κίνας, της Ταϊβάν και των νήσων Ριουκύου της Ιαπωνίας, τα lovebugs καταγράφηκαν επιστημονικά για πρώτη φορά στη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια μαζικής εμφάνισής τους το 2022.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή, η αστική ανάπτυξη γύρω από ορεινές περιοχές και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωσή τους προς τα βόρεια. Η θερμική επιβάρυνση της Σεούλ κάνει το αστικό της περιβάλλον ιδιαίτερα ελκυστικό.
Οι καταγγελίες προς τις δημοτικές αρχές υπερδιπλασιάστηκαν: από 4.418 το 2023 σε 9.296 το 2024. Η Ίντσεον δέχτηκε πάνω από 100 αναφορές σε μία μόνο ημέρα.
Η εξάπλωση των εντόμων έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις σχετικά με τους τρόπους καταπολέμησής τους.
«Η εμφάνισή τους είναι αποκρουστική, αλλά είναι ωφέλιμα έντομα», ανακοίνωσαν οι αρχές της Σεούλ, προειδοποιώντας ότι η ανεξέλεγκτη χρήση εντομοκτόνων μπορεί να βλάψει άλλους οργανισμούς και την ανθρώπινη υγεία. Τα lovebugs επικονιάζουν λουλούδια και οι προνύμφες τους βελτιώνουν το έδαφος διασπώντας οργανική ύλη.
Τα ίδια τα έντομα δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο: δεν τσιμπούν, δεν μεταδίδουν ασθένειες και δεν τρέφονται ιδιαίτερα ως ενήλικα.
Αντί γι’ αυτό, οι αρχές προτείνουν εναλλακτικές μεθόδους όπως ψεκασμό με νερό, παγίδες φωτός, κολλητικές επιφάνειες κοντά σε εξωτερικά φώτα και χρήση σκούρων ρούχων, καθώς τα lovebugs έλκονται από τα φωτεινά χρώματα και τα φώτα.
Η υπομονή των πολιτών εξαντλείται: έρευνα του Ινστιτούτου Σεούλ έδειξε ότι το 86% θεωρεί τα lovebugs παράσιτα, παρά τα οικολογικά τους οφέλη, κατατάσσοντάς τα τρίτα πιο απεχθή έντομα μετά τις κατσαρίδες και τους κοριούς.
Ερευνητές του κράτους αναπτύσσουν μυκητοκτόνα που στοχεύουν τις προνύμφες των lovebugs, περιορίζοντας την επίδραση στο οικοσύστημα.
Η φύση επίσης προσφέρει λύσεις: πουλιά όπως οι καρακάξες και τα σπουργίτια έχουν αρχίσει να τρέφονται με τα έντομα, οδηγώντας σε μείωση του πληθυσμού σε περιοχές που είχαν πληγεί.
Τα lovebugs εξαφανίζονται συνήθως στα μέσα Ιουλίου, καθώς η σύντομη ενήλικη ζωή τους οδηγεί σε απότομη πτώση του πληθυσμού έπειτα από δύο εβδομάδες έντονης δραστηριότητας.
(Πηγή: Guardian)