Οι εξελίξεις στην Ουκρανία απασχόλησαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σάρλ Μισέλ, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τις εξελίξεις, όπου και συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια.
Έντονος προβληματισμός υπήρξε για το θέμα του φυσικού αερίου με στόχο την ασφάλεια τροφοδοσίας στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να πληροφορηθεί για τα σενάρια αντιμετώπισης μια ενεργειακής κρίσης για τη χώρα μας λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στο ουκρανικό μέτωπο, δεδομένου ότι το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών της Ελλάδας.
Όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη, σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή στην τροφοδοσία της χώρας, το κενό θα καλυφθεί από φορτία LNG, μέσω Ρεβυθούσας και από το αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.
Επιπλέον, κυβέρνηση και φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας από άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος.
Αν διακοπεί ο διάδρομος του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, εκτιμάται ότι δεν θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα συν το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση πως η κρίση δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μια πιθανή πολεμική σύρραξη θα ανεβάσει στα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου και θα περιορίσει τις φυσικές και οικονομικές αντοχές της κάθε χώρας.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι, το Gas Coordination Group, το οποίο και λειτουργεί ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταρτίζει μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κι έχει μελετήσει διάφορα πιθανά σενάρια σε περίπτωση ελλείμματος επάρκειας στα κράτη-μέλη για τρεις μήνες, δύο εβδομάδες ή μία ημέρα.