Σε άρση των μέτρων κατά του κοροναϊού προχωρούν οι χώρες της Ευρώπης
Σε άρση των μέτρων κατά του κοροναϊού προχωρούν οι χώρες της Ευρώπης

Με προσεκτικά βήματα,  οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν στην άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό. Η Τσεχία έγινε την Πέμπτη η τελευταία χώρα που προχώρησε σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Η πλειονότητα των περιορισμών θα αρθεί μέχρι την 1η Μαρτίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα. Πλέον, οι πολίτες δεν υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό Covid για να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κομμωτήρια, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ από τις 19 Φεβρουαρίου έως και 5.000 θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν καθήμενοι συναυλίες και αγώνες.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει ήδη καταργήσει τα υποχρεωτικά τεστ σε σχολεία και εταιρείες.

Από την Πέμπτη -και παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων- η κυβέρνηση της Σουηδίας προχώρησε στην άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων, καθώς η πανδημία μπήκε σε «νέα φάση» με την κυριαρχία της λίαν μεταδοτικής αλλά προφανώς λιγότερο σοβαρής παραλλαγής “Όμικρον”. Έτσι τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν χρειάζεται πλέον να κατεβάζουν ρολά στις 23:00 τοπική ώρα, αίρεται η υποχρεωτικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, καθώς και η σύσταση για χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από χθες, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση Σάντσεθ, η Ισπανία βάζει τέλος στην υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα προστασίας στους εξωτερικούς χώρους, με τους δείκτες της πανδημίας υψηλούς μεν, αλλά σε σταθερά πτωτική πορεία.

Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε μαζικές εκδηλώσεις με ορθίους σε εσωτερικούς χώρους, όπως και οι αποστάσεις ασφαλείας 1,5 μ. για τους καθημένους (π.χ. σε γήπεδα).

Τέλος σε όλα τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας εντός του Φεβρουαρίου αποφάσισε να βάλει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της υποχρέωσης καραντίνας για τους θετικούς στην Covid-19. Ο Τζόνσον ανέφερε ότι θα δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο για την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στις 21 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας πάντως ότι εφόσον συνεχιστεί η ενθαρρυντική τάση, οι περιορισμοί μπορούν να καταργηθούν στην Αγγλία τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Την περασμένη εβδομάδα η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που προχώρησε στην άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων, ενώ το παράδειγμά της ακολούθησε και η Νορβηγία, με τον πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε να δηλώνει ότι η κοινωνία πρέπει να μάθει «να ζει» με τον κορωναϊό.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το κονκλάβιο των ειδικών επεξεργάζεται ένα σχέδιο για άρση των μέτρων -για τους εμβολιασμένους- μέχρι το Πάσχα. Προς το παρόν υπάρχουν ακόμη περιορισμοί, ενώ αναμένεται να απαγορευτούν και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τα καρναβάλια, προκειμένου να μην υπάρχει νέο ξέσπασμα και επιδείνωση της κατάστασης.  Απώτερος σκοπός να σωθεί το Πάσχα. Η λογική πίσω από την άρση των μέτρων μέχρι το Πάσχα είναι αυτή που ακολουθεί και η Ευρώπη, ότι εφόσον υπάρχει το εμβόλιο που προστατεύει, οι κοινωνίες και οι οικονομίες πρέπει να επανέλθουν σε κανονικότητα. Το εμβόλιο είναι δωρεάν και διαθέσιμο για όλους, όσοι δεν το κάνουν επιλέγουν ουσιαστικά να ζουν με τους περιορισμούς, αλλά οι εμβολιασμένοι μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.