Από τον… λήθαργο του εφησυχασμού φαίνεται να ξυπνά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πλέον αντιλαμβάνεται ότι είναι υποχρέωση της να συγκροτήσει έναν ισχυρό ευρωπαϊκό σΣτρατό με ακόμα ισχυρότερα μέσα και ακόμα ισχυρότερες στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ των κρατών – μελών της.
Έτσι, έστω και την ύστατη στιγμή, με πρωτοστάτη τη Γερμανία, μοιάζει πως μια διαχρονική προϋπόθεση που θα όφειλε να έχει ολοκληρωθεί ήδη, αρχίζει να στήνεται με σκοπό να δημιουργηθεί μια νέα αμυντική αυτοκρατορία.
Λίγο πριν από αυτό, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της γερμανικής βουλής, είχε διαμηνύσει ότι ο «πόλεμος του Πούτιν» είναι ένας πόλεμος εναντίον του ελεύθερου κόσμου και προαναγγέλλοντας τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα και αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.
«Είναι υποχρέωσή μας να μην επεκταθεί ο πόλεμος του Πούτιν στην Ευρώπη. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν πρέπει να υποβαθμίζει την αποφασιστικότητά μας στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Το εννοούμε πολύ σοβαρά. Δεν πρέπει να αμφιβάλει διόλου για την αποφασιστικότητά μας. Ο γερμανικός ομοσπονδιακός στρατός θα υποστηρίξει τις χώρες του ΝΑΤΟ, τη Λετονία, τη Ρουμανία. Θα λάβουμε μέρος σε μια νέα δύναμη του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία. Στέλνουμε πλοία για την ασφάλεια της Μεσογείου και της Βαλτικής, θα υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο των συμμάχων μας», τόνισε ο Σολτς.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καγκελάριος, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό πέραν από το να στήσει μια ρωσική αυτοκρατορία.
«Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε σήμερα και στο μέλλον αυτή την απειλή» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα για την ασφάλεια της χώρας, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία. Μιλάμε για μια μεγάλη εθνική κινητοποίηση. Χρειαζόμαστε πλοία, αεροσκάφη και ικανούς στρατιώτες και θα το κάνουμε. Αλλά αυτό κοστίζει, βέβαια, πολλά χρήματα. Θα συγκροτηθεί, όμως, ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του γερμανικού στρατού, το οποίο θα ενισχυθεί με 100 δισ. ευρώ».