Ο ένας μετά τον άλλο εγκαταλείπουν τη Ρωσία οι Ρώσοι, μετά την ανακοίνωση Πούτιν για μερική επιστράτευση.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει καταφέρει να δημιουργήσει το απόλυτο χάος μέσα στην ίδια του τη χώρα, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους χωρίς να γνωρίζουν καν το αν και το πότε θα επιστρέψουν.
Την ίδια ώρα, συνεχίζουν οι εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς πολίτες που δεν έχουν φύγει βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της επιστράτευσης, λέγοντας ότι δεν θέλουν να πεθάνουν για τον πρόεδρο της Ρωσίας ή «να πάει ο Πούτιν στο μέτωπο».
Ήδη από χθες, στα σύνορα της Ρωσίας με τη Γεωργία και τη Φινλανδία είχαν αρχίσει να σχηματίζονται «ουρές» οχημάτων, καθώς οι πολίτες προσπαθούσαν με κάθε μέσο να φύγουν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, ενώ έχουν γίνει ανάρπαστα και τα εισιτήρια για αεροπορικές πτήσεις, χωρίς επιστροφή.
Είναι χαρακτηριστικό πως προχθές μια μέση τιμή εισιτηρίου κυμαίνονταν περίπου στις 3.000 ευρώ, ενώ χθες οι αντίστοιχες τιμές μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ για ένα μόνο εισιτήριο. Οι ιστότοποι των ταξιδιωτικών πρακτορείων έδειξαν δραματική αύξηση της ζήτησης για πτήσεις σε μέρη όπου οι Ρώσοι δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν. Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται ήδη να βρουν τρόπους να φύγουν από τη χώρα.
Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες στα σύνορα με τη Γεωργία, υποστηρίζουν ότι ορισμένοι πολίτες κατέφυγαν στη χρήση ποδηλάτων και σκούτερ για να παρακάμψουν την ουρά πολλών χιλιομέτρων της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Μεγάλες ουρές οχημάτων σχηματίστηκαν σε χερσαία συνοριακά περάσματα σε πολλές χώρες, καθώς οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα. Οι εικόνες σε ΜΜΕ του Καζακστάν δείχνουν οχήματα που έχουν στηθεί κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Καζακστάν. Ο αριθμός των επιβατικών οχημάτων που εισέρχονται στο Καζακστάν από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 20% από τις 21 Σεπτεμβρίου.
Στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, η κυκλοφορία εντάθηκε τη νύχτα της Πέμπτης, σύμφωνα με τη φινλανδική συνοριοφυλακή. Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, είπε στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνησή της είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να βάλει «ένα τέλος» στον ρωσικό τουρισμό και τη διέλευση μέσω της Φινλανδίας, σύμφωνα με το φινλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Yle. Πολλοί από αυτούς που έφυγαν είναι άνδρες, καθώς οι γυναίκες δεν αποτελούν μέρος της στρατολογίας της Ρωσίας.