H Βρετανία στις κάλπες: Προς την μεγαλύτερη νίκη από το 1832 οδεύουν οι Εργατικοί

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ. Ακριβώς εκείνη την ώρα θα δημοσιευτούν τα έξιτ πολς που στις τελευταίες αναμετρήσεις έχουν πέσει μέσα. Αμέσως, μετά θα αρχίσουν να έρχονται τα αποτελέσματα και εάν επαληθεύονται οι δημοσκοπήσεις τότε έως τις 5 τα ξημερώματα θα υπάρχει καθαρό αποτέλεσμα αν και όχι το τελικό.

Η τελική πρόβλεψη εδρών της YouGov πριν το άνοιγμα της κάλπης δείχνει ότι οι Εργατικοί βρίσκονται μάλιστα σε πορεία ιστορικής εκλογικής νίκης. Το σύνολο των εδρών των Τόρις θα είναι επίσης χαμηλό ρεκόρ.

Το τελικό μοντέλο MRP ενόψει των γενικών εκλογών της Πέμπτης δείχνει μια μεγάλη πλειοψηφία των Εργατικών και μια συντριπτική ήττα για το Συντηρητικό κόμμα.

Οι κεντρικές προβλέψεις της YouGov δείχνει 22% για τους Συντηρητικούς, 39% για τους Εργατικούς, 15% για το Reform UK, 12% για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και 7% για τους Πράσινους.

Η ανάλυση προβλέπει ότι οι Εργατικοί θα συγκεντρώσουν 431 έδρες, με τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να αναμένεται να κερδίσουν 102. Δίνει στους Εργατικούς μια πλειοψηφία 212 εδρών.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 89 έδρες θεωρούνται «κορώνα-γράμματα», καθώς η διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης θέσης υπολογίζεται σε 5 ποσοστιαίες μονάδες ή λιγότερες.

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, το αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς είναι σημαντικά χειρότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος το 1906, όταν συγκέντρωσε 156 έδρες, λέει το YouGov.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να εξασφαλίσουν 72 έδρες και το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ προβλέπεται να συγκεντρώσει 3 έδρες, σύμφωνα με την έρευνα.

Αυτές οι εκλογές έχουν ένα ακόμη ιστορικό χαρακτηριστικό. Για πρώτη φορά σε γενικές εκλογές οι ψηφοφόροι στη Βρετανία θα πρέπει να επιδεικνύουν φωτογραφική ταυτότητα πριν παραλάβουν το ψηφοδέλτιο τους στα εκλογικά κέντρα.

Ήδη έχουν ψηφίσει σχεδόν 7 εκατομμύρια με επιστολική ψήφο οι οποίες θα καταμετρηθούν μαζί με τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια.

Η εφημερίδα Sun στηρίζει τους Εργατικούς – «Είναι καιρός για αλλαγή»

Η βρετανική ταμπλόιντ The Sun, ιδιοκτησίας του Ρούπερτ Μέρντοχ, που μέχρι πρότινος ήταν ιδεολογικά προσκείμενη στους Συντηρητικούς, ανακοίνωσε σήμερα πως στηρίζει επίσημα το Εργατικό Κόμμα και τον ηγέτη του Κιρ Στάρμερ, την παραμονή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

«Είναι καιρός για αλλαγή», λέει η Sun σε ένα άρθρο που ανήρτησε στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

«Το ανυπέρβλητο πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι (οι Συντηρητικοί) είναι ότι, κατά τη διάρκεια των 14 συχνά χαοτικών χρόνων, κατέληξαν να γίνουν ένας διχασμένος όχλος που ενδιαφέρεται περισσότερο στο να πολεμά τον ίδιο τον εαυτό του παρά να κυβερνά τη χώρα».

Προσθέτει: «Εξακολουθούν και υπάρχουν πολλές ανησυχίες για τους Εργατικούς… Όμως, με το να οδηγήσει ξανά στο επίκεντρο της βρετανικής πολιτικής το κόμμα του για πρώτη φορά από τότε που ο Τόνι Μπλερ ήταν πρωθυπουργός, ο σερ Κιρ κέρδισε το δικαίωμα να πάρει τον έλεγχο».

Η εφημερίδα ακολουθεί το παράδειγμα των Financial Times και Sunday Times, που στήριξαν επίσημα το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

Μεταξύ άλλων εφημερίδων, η Daily Mirror και ο Guardian στηρίζουν επίσης τους Εργατικούς, ενώ η Daily Mail και η Daily Telegraph τους Συντηρητικούς. Το εβδομαδιαίο περιοδικό The Economist επίσης στηρίζει τους Εργατικούς.

πηγή: ertnews.gr