Νοσοκομεία, γυμναστήρια και αθλητικά κέντρα στη Βρετανία θα μπορούν να ζητούν πιστοποιητικό γέννησης για την επιβεβαίωση του φύλου ενός ατόμου, ώστε να προστατεύουν τις υπηρεσίες τους που απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες ή μόνο σε άνδρες.
Η Αρχή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC) λέει ότι είναι αποδεκτό να γίνονται τέτοιες ερωτήσεις, εάν και εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος, αλλά πρέπει να γίνονται με σεβασμό για να μην θεωρηθούν διακρίσεις.
Η EHRC ετοιμάζει νέους κανόνες για το πώς θα εφαρμόζεται ο νόμος περί ισότητας, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που είπε πως ο νομικός ορισμός της γυναίκας πρέπει να βασίζεται στο βιολογικό φύλο.
Οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν δημόσιους χώρους, όπως καταστήματα, νοσοκομεία και αθλητικούς συλλόγους, να καταλάβουν πώς να εφαρμόζουν τον νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, η EHRC προτείνει να αλλάξει ο ορισμός του φύλου έτσι ώστε να μην περιλαμβάνει όσους έχουν επίσημο πιστοποιητικό αλλαγής φύλου (GRC).
Οι υπηρεσίες που απευθύνονται αποκλειστικά σε ένα φύλο δεν θα μπορούν να λέγονται έτσι, εάν δέχονται και τρανς άτομα που ανήκουν στο αντίθετο βιολογικό φύλο.Αν χρειάζεται, οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να ρωτούν για το φύλο που είχε κάποιος όταν γεννήθηκε. Μπορούν ακόμα να ζητήσουν να δουν το πιστοποιητικό γέννησης ή το επίσημο έγγραφο αλλαγής φύλου, αλλά μόνο αν είναι απαραίτητο και δίκαιο για να προσφέρουν την υπηρεσία.
Η πρόεδρος της EHRC, Baroness Falkner είπε πως μετά από μια δικαστική απόφαση υπήρχε μεγάλη ανάγκη για ξεκάθαρες οδηγίες. Γι’ αυτό η EHRC φτιάχνει έναν κώδικα που εξηγεί σωστά τον νόμο και θέλει να ακούσει τη γνώμη όλων για τις αλλαγές αυτές μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες. Θα εξετάσουν προσεκτικά όλες τις απόψεις και θα διορθώσουν τον κώδικα αν χρειαστεί.
Η Falkner είπε πως όταν παρέχονται υπηρεσίες μόνο για ένα φύλο, αυτό πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το νόμο. Μία σημαντική αλλαγή αφορά το πώς πρέπει να γίνονται οι ερωτήσεις για το φύλο που είχε κάποιος όταν γεννήθηκε.
Η EHRC τόνισε ότι αν δεν είναι απαραίτητο ή δίκαιο, το να ρωτάνε ένα τρανς άτομο για το φύλο γέννησής του μπορεί να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Επεσήμανε επίσης πως μπορεί να θεωρηθεί διάκριση ή παρενόχληση αν κάποιος ρωτηθεί για το φύλο που είχε όταν γεννήθηκε με τρόπο που τον αναγκάζει να το αποκαλύψει μπροστά σε άλλους, ή αν ο τρόπος της ερώτησης είναι αγενής, επιθετικός ή προσβλητικός.
Ωστόσο, αν υπάρχει πραγματική αμφιβολία για το αν η απάντηση είναι σωστή, οι οργανισμοί μπορούν να ζητήσουν να δουν το πιστοποιητικό γέννησης. Και επειδή το πιστοποιητικό μπορεί να αλλάξει με την απόκτηση πιστοποιητικού αναγνώρισης φύλου, οι υπηρεσίες μπορούν να ρωτήσουν αν έχει γίνει αυτή η αλλαγή, αρκεί το αίτημα να γίνεται με διακριτικότητα και ευαισθησία.
Η EHRC προειδοποίησε επίσης ότι μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα αν οι πληροφορίες για το φύλο γέννησης κάποιου κοινοποιηθούν χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Στο προσχέδιο οδηγιών, η EHRC διευκρινίζει ότι όταν αναφέρεται πλέον στον «νομικό προσδιορισμό φύλου», εννοεί το φύλο που καταγράφηκε κατά τη γέννηση, και όχι το φύλο που μπορεί να έχει αποκτηθεί αργότερα μέσω Πιστοποιητικού Αναγνώρισης Φύλου (GRC).
Με πληροφορίες από The Times