Εξετάζεται η πιθανότητα εμπλοκής Αβραμόπου για το σκάνδαλο του Qatar
μελέτησαν πώς άλλαξε

Κατεπείγουσα έρευνα φέρεται να έχει εκκινήσει ήδη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αναφορικά με τον πρώην  Έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η πρόεδρος, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο σκάνδαλο Qatargate φαίνεται πως ερευνά σχέσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Έλληνα πολιτικό. Εξηγήσεις έχει ζητήσει σχετικά από τον πρώην επίτροπο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο λόγος για τον οποίο φαίνεται να έχει εκκινήσει ένας νέος κύκλος αναζητήσεων και διερεύνησης σχετίζεται με το ότι, ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ήταν επίτιμο μέλος της «αμαρτωλής» Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης του Αντόνιο Παντσέρικι έχει παραδεχθεί ότι είχε λάβει 60.000 ευρώ ως αμοιβή από τη «Μάχη κατά της Ατιμωρησίας». Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποχωρήσει βέβαια, από τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Σύμφωνα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πάντως που επικαλείται το politico, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητά ενημέρωση σε σχέση με το εάν τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων ή συνεργάτες τους είχαν πέρυσι επαφές ή επικοινωνία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ή την Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

«Είχε ο τομέας σας ή κάποιο μέλος σας την οποιαδήποτε επαφή (αλληλογραφία, επικοινωνία, συναντήσεις) με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά την περίοδο από τις 3 Φεβρουαρίου 2021 έως την 1η Δεκεμβρίου 2021 ενώ ήταν επίτιμο μέλος του Δ.Σ. της ΜΚΟ;» αναφέρει το συγκεκριμένο email, ενώ η ίδια ερώτηση διατυπώνεται για επαφές με οποιοδήποτε μέλος της “Fight Impunity” του Αντόνιο Παντσέρι. «Εάν ναι παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για τη συγκεκριμένη επαφή» καταλήγει το μήνυμα της Κομισιόν.

Η Γίβκα Πέτκοβα, η διευθύντρια συντονισμού και διοίκησης είχε ζητήσει οι απαντήσεις να υποβληθούν μέχρι τις 10:30 π.μ. χθες Τετάρτη 21/12/2022.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας «έχουμε πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής σε σχέση με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για τις μετά τη θητεία δραστηριότητές του. Πράγματι όπως είπατε και σημειώνουμε, επισκέφθηκε διάφορους Επιτρόπους τις ημερομηνίες 15 με 17 Νοεμβρίου 2021, κάτι το οποίο οι Επίτροποι περιγράφουν ως μικρής διάρκειας εθιμοτυπικές επισκέψεις, κυρίως σε πρώην συναδέλφους ή στην διάδοχό του, Ίλβα Γιόχανσον, ή σε μια παλιά γνώριμη τη Στέλλα Κυριακίδου».

Ο κ. Μαμέρ συμπλήρωσε ότι «σε καμία από αυτές τις συναντήσεις από ό,τι καταλαβαίνουμε δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει μετά-θητεία εξουσιοδότηση» σημειώνοντας επίσης ότι δεν συζητήθηκαν ζητήματα όπως αυτά που τέθηκαν στην ερώτηση. Παράλληλα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο επίσης για συναντήσεις με πρώην συναδέλφους «για μικρής διάρκειας ιδιωτικές συζητήσεις, ειδικότερα όταν αυτοί οι συνάδελφοι ήταν στην Ελλάδα».

«Ωστόσο, η Επιτροπή γράφει στον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για την απόκτηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με το πώς σεβάστηκε τις προϋποθέσεις που ορίζονται για τη μετά-θητεία δραστηριότητά του και του ζητάμε επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εκπροσώπησε αυτή την ΜΚΟ κατά τη διάρκεια μεταξύ της ημερομηνίας εξουσιοδότησης και το τέλος της περιόδου» που είχε υποχρέωση να δεσμεύεται από κανόνες της Επίτροπής προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναντ, δήλωσε σχετικά «στέλνουμε στον κ. Αβραμόπουλο σήμερα μια επιστολή για να τον ρωτήσουμε εάν συμμορφώθηκε με τους όρους και τις προϋποθέσεις που του δώσαμε προκειμένου να λάβει άδεια για τις δραστηριότητές του μετά το πέρας της θητείας του. Το λέμε από την αρχή ότι ερευνάμε συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του κ. Αβραμόπουλου και μελών του κολεγίου των Επιτρόπων».