Γερμανία: Ο Μερτς θέλει να αναστείλει τον κανονισμό του Δουβλίνου για το μεταναστευτικό

«Εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σκοπεύει να κηρύξει ο νέος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, προκειμένου να επιβληθούν μόνιμοι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας, γράφει η εφημερίδα «WELT» και αναφέρει ότι αυτή την ώρα ενημερώνονται στο υπουργείο Εσωτερικών οι πρέσβεις των όμορων χωρών.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 72 της Συνθήκης για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναστέλλοντας τον Κανονισμό του Δουβλίνου, με στόχο την επιβολή μόνιμων αυστηρών ελέγχων στα σύνορα και την επί τόπου απόρριψη αιτούντων άσυλο. Το πότε ακριβώς θα αρχίσει η εφαρμογή της «εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης» δεν είναι ακόμη σαφές, διευκρινίζει η WELT.

Χθες, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU) διέταξε την απόρριψη αιτούντων άσυλο στα γερμανικά σύνορα, ανατρέποντας την απόφαση του 2015 με την οποία επιτρεπόταν η είσοδος σε μετανάστες από ασφαλείς τρίτες χώρες εφόσον υπέβαλαν αίτηση ασύλου. Με επιστολή του προς την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, ο κ. Ντόμπριντ εξήγησε ότι «μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος σε αιτούντες άσυλο» και ως εξαιρέσεις ανέφερε τα «ευάλωτα άτομα», π.χ. τις εγκύους.

Προεκλογικά ο Φρίντριχ Μερτς είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι το μεταναστευτικό θα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του και ότι θα λάβει μέτρα ήδη από την πρώτη μέρα της θητείας του. Όπως είχε πει, οι απορρίψεις στα σύνορα είναι νομικά εφικτές επειδή οι εμπλεκόμενοι έχουν διασχίσει τουλάχιστον μία από τις γειτονικές χώρες της Γερμανίας, άρα μία ασφαλή χώρα προέλευσης. Εάν παρόλα αυτά, υπάρχει πρόβλημα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τότε αυτή είτε θα πρέπει να τροποποιηθεί είτε να κηρυχθεί «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είχε τονίσει.

Τι είναι ο Κανονισμός του Δουβλίνου

Ο Κανονισμός του Δουβλίνου έχει ως στόχο τον ταχύ προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για αίτηση ασύλου και προβλέπει τη μεταφορά του αιτούντος άσυλο στο εν λόγω κράτος-μέλος. Συνήθως, το υπεύθυνο κράτος-μέλος θα είναι το κράτος μέσω του οποίου ο αιτών άσυλο εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ.

Τα κράτη που εφαρμόζουν τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙΙ» είναι τα 27 κράτη της ΕΕ (η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, , η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Τσεχία και η Φινλανδία. Καθώς και 4 συνεργαζόμενα κράτη (Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία).

Πηγή: tovima.gr