Γάζα: Τα παιδιά τυφλώνονται λόγω υποσιτισμού

Σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), τουλάχιστον 9.000 παιδιά έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για οξύ υποσιτισμό από την αρχή του έτους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Dr. Raed El-Baba, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Al-Awda στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ότι περιθάλπουν περίπου 100 παιδιά την ημέρα, τα περισσότερα από τα οποία μεταφέρονται στο νοσοκομείο λόγω πείνας.

«Τα περισσότερα περιστατικά είναι ηλικίας μεταξύ ενός μηνός και δύο ετών. Πολλά παιδιά είναι καχεκτικά, υποφέρουν από σοβαρή διάρροια και αναιμία… Αυτό οδηγεί σε ραχίτιδα ακόμη και σε αδυναμία κίνησης. Δεν μπορούν να δουν καλά ή καθαρά ως αποτέλεσμα του υποσιτισμού», είπε.

«Ελπίζω οι φωνές μας να φτάσουν στον κόσμο … γιατί τα παιδιά μας δεν φέρουν καμία ενοχή σε αυτόν τον πόλεμο».

«Δεν έχουμε πλέον τρόφιμα»

Η World Central Kitchen, η οποία σερβίρει σχεδόν 150.000 γεύματα την ημέρα στη Γάζα, ανακοίνωσε ότι δεν έχει πλέον τρόφιμα λόγω του αποκλεισμού από το Ισραήλ.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα δήλωσε επίσης ότι «το 75% των οχημάτων μας είναι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης καυσίμων».

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρωτοφανής πείνα στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ δεν επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 68 ημέρες, δηλαδή από τις 2 Μαρτίου. Η καταστροφική αυτή κίνηση έχει οδηγήσει σε συνθήκες λιμού για τα δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν εκεί, ενώ τουλάχιστον 9.000 παιδιά έχουν εισαχθεί για θεραπεία οξέος υποσιτισμού από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά Unicef.

Την Τετάρτη, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Μουσταφά, κήρυξε τη Γάζα «ζώνη λιμού» και κάλεσε ολόκληρο το σύστημα του ΟΗΕ να ενεργοποιήσει αμέσως τους μηχανισμούς του.

Η κρίση έχει ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες για τα βρέφη και τις θηλάζουσες και έγκυες μητέρες. Σύμφωνα με το OCHA, την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, το 92% των βρεφών ηλικίας 6-23 μηνών και των εγκύων και θηλαζουσών μητέρων δεν δέχονται τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.

Στη Γάζα, οικογένειες έχουν περιγράψει πώς οι τιμές των τροφίμων σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν δεκαπλασιαστεί – αν τα αγαθά είναι διαθέσιμα. Μια σακούλα 25 κιλών σάπιου αλεύρου κοστίζει λίγο πάνω από 259 ευρώ, ένα κιλό ρύζι κοστίζει 9.5 ευρώ και το κρέας δεν είναι καν διαθέσιμο.