Γάζα: Κινδυνεύουν να πεθάνουν 14.000 μωρά – “Στροφή” 3 χωρών για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ

Το Ισραήλ συνεχίζει την αλλόφρονα πολιτική του, σφυροκοπώντας τον εξουθενωμένο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας. Σήμερα σε μόλις 30 λεπτά σκοτώθηκαν 38 Παλαιστίνιοι από τους αλλεπάλληλους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Μετά από 11 εβδομάδες αποκλεισμού το Ισραήλ επέτρεψε 5 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στο θύλακα. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών «πρόκειται για σταγόνα στο νερό» μπροστά στις επείγουσες ανάγκες των 2,1 εκατ. Παλαιστινίων που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα.

Σφοδροί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ στη Γάζα: Θέλει τον έλεγχο όλη της Λωρίδας – Απειλούν με κυρώσεις οι σύμμαχοι

Ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα Τομ Φλέτσερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες, αν δεν αυξηθεί η εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

14.000 μωρά κινδυνεύουν με θάνατο

«Χρειαζόμαστε να πλημμυρίσουμε τη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC και πρόσθεσε πως αν δεν γίνει αυτό τις επόμενες 48 ώρες θα πεθάνουν 14.000 μωρά.

«Το νούμερο αυτό είναι φρικιαστικό, αλλά είναι η πραγματικότητα. Κι αν δεν φτάσει το γάλα και η διατροφή που χρειάζονται, θα χαθούν χιλιάδες ζωές», συνέχισε.

Ερωτηθείς πώς προκύπτει το νούμερο των 14.000 βρεφών, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξήγησε πως το νούμερο είναι έγκυρο και προκύπτει από τις ομάδες που έχει ο οργανισμός στο πεδίο.

Κοινό μέτωπο Γαλλίας, Βρετανίας, Καναδά κατά Ισραήλ: «Θα αναγνωρίσουμε παλαιστινιακό κράτος»
Χθες η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς σε πρωτοφανή αυστηρό τόνο,κάλεσαν από κοινού την κυβέρνηση του Ισραήλ να τερματίσει την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Μάλιστα, δεσμεύτηκαν να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, Παρίσι, Λονδίνο και Οττάβα καταγγέλλουν τη ρητορική μελών της κυβέρνησης Νετανιάχου ως απεχθή, σημειώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις υποκινούν το μίσος και τη βία κατά των Παλαιστινίων.

Τονίζουν ότι η βίαιη και εξαναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών εντός της Γάζας συνιστά καθαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ χαρακτηρίζουν τις εν εξελίξει επιχειρήσεις σκανδαλώδεις.

«Η παραβίαση των ορίων που έχουν τεθεί από το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να μένει αναπάντητη», επισημαίνουν οι τρεις κυβερνήσεις και προειδοποιούν ρητά ότι δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, εφόσον το Ισραήλ συνεχίσει να αγνοεί τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η κοινή ανακοίνωση εκφράζει επίσης στήριξη στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, προκειμένου να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, οι τρεις χώρες ζητούν την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων, διαμηνύοντας ότι η προστασία των αμάχων και των κρατουμένων πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η πιο καθοριστική ίσως δήλωση της κοινής ανακοίνωσης αφορά τη βούληση των τριών χωρών να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης, ως μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς πρωτοβουλίας για λύση δύο κρατών. Όπως σημειώνεται, η δημιουργία δύο κρατών αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική οδό για την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων.

«Δεσμευόμαστε να εργαστούμε, σε συντονισμό με άλλες χώρες, για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, στο πλαίσιο ενός ειρηνευτικού σχεδίου που θα σέβεται την ασφάλεια όλων των λαών της περιοχής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η κοινή αυτή ανακοίνωση των τριών μεγάλων δυτικών χωρών δεν είναι απλώς μια ακόμη φωνή πίεσης προς το Ισραήλ, αλλά φαίνεται να σηματοδοτεί μια στροφή σε πιο επιθετική διπλωματική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Το αν θα υπάρξει απάντηση από το Τελ Αβίβ, αλλά και τι είδους «συγκεκριμένα μέτρα» ενδέχεται να ληφθούν, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες.

Αμετανόητος ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου δεν φάνηκε να πτοείται από την αυστηρή ανακοίνωση του Παρισιού, του Λονδίνου και της Οττάβα. Αντίθετα, δήλωσε πως θα το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να αφανίσει τους μαχητές της Χαμάς. Στόχο βέβαια που έχει αποδειχθεί μετά από δύο χρόνια πολέμου ότι δεν είναι υλοποιήσιμος και έχει οδηγήσει στην απώλεια πάνω από 53.000 ψυχών στον θύλακα.

«Ζητώντας από το Ισραήλ να τερματίσει τον αμυντικό πόλεμο για την επιβίωσή μας πριν καταστραφούν οι τρομοκράτες της Χαμάς στα σύνορά μας και απαιτώντας ένα παλαιστινιακό κράτος, οι ηγέτες του Λονδίνου, της Οτάβα και του Παρισιού επιβραβεύουν τη γενοκτονική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και προσκαλούν περισσότερες τέτοιες φρικαλεότητες», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αύριο αν απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι, η Χαμάς καταθέσει τα όπλα της, οι δολοφόνοι ηγέτες της εξοριστούν και η Γάζα αποστρατικοποιηθεί», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας

«Κανένα έθνος δεν μπορεί να δεχτεί κάτι λιγότερο και το Ισραήλ σίγουρα δεν θα το κάνει. Αυτός είναι ένας πόλεμος πολιτισμού κατά της βαρβαρότητας. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του με δίκαια μέσα μέχρι να επιτευχθεί η ολοκληρωτική νίκη», διαμήνυσε.

Αντιδράσεις από την ισραηλινή αντιπολίτευση: «Ένα λογικό κράτος δεν σκοτώνει μωρά»

Την αντίθεση του στην ευρεία χερσαία επιχείρηση στη Γάζα εξέφρασε ο επικεφαλής της ισραηλινής αριστεράς Γιαΐρ Γκολάν, προειδοποιώντας ότι κινδυνέουν να γίνουν κράτος παρίας.

«Ένα λογικό κράτος δεν έχει χόμπι να σκοτώνει μωρά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του «οδεύει να γίνει κράτος παρίας (…) όπως ήταν κάποτε η Νότια Αφρική, αν δεν αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν ένα λογικό κράτος», σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διεξάγεται «ως εργαλείο πολιτικής επιβίωσης».

«Ένα λογικό κράτος δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον των αμάχων, δεν έχει χόμπι να σκοτώνει μωρά και δεν θέτει ως στόχο την εκδίωξη πληθυσμών», δήλωσε ο Γκολάν, επικεφαλής του συνασπισμού «Οι Δημοκράτες», αναφερόμενος στα σχέδια «εθελοντικής μετεγκατάστασης» των Παλαιστίνιων από τη Γάζα, τα οποία στηρίζει η ισραηλινή κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει όριο στην ηθική παρακμή», απάντησε αμέσως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξισώνοντας τις δηλώσεις Γκολάν με «αντισημιτικές συκοφαντίες (…) εις βάρος στρατιωτών του ισραηλινού στρατού».

«Οι IDF (ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) είναι ο πιο ηθικός στρατός του κόσμου και οι στρατιώτες μας δίνουν μάχη για την ίδια την ύπαρξή μας. Ο Γκολάν, ο οποίος έχει ενθαρρύνει την άρνηση της επιστράτευσης και έχει συγκρίνει στο παρελθόν, φορώντας την ισραηλινή στρατιωτική στολή, το Ισραήλ με τους ναζί, έχει φτάσει τώρα σε νέο χαμηλό» επίπεδο, κατήγγειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου – της πιο δεξιάς στην ιστορία του Ισραήλ—επέκριναν σφοδρά τις δηλώσεις Γκολάν.«Ο Γιαΐρ Γκολάν ψεύδεται ασυστόλως», κατήγγειλε στο Χ ο υπουργός Οικονομικών, ο ακροδεξιός Μπεζαλέλ Σμότριτς, ενώ ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, επίσης ακροδεξιός, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ εκτίμησε ότι το «χόμπι» του Γκολάν είναι «οι αντισημιτικές συκοφαντίες».