Γάζα: Η πείνα χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου, καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου

Ο υποσιτισμός στη Λωρίδα της Γάζας λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και χρησιμοποιείται ως μέσο πολεμικής πίεσης, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί του Κόσμου, η οποία καταγγέλλει ότι ο αποκλεισμός του παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ οδηγεί σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Όπως αναφέρεται σε νέα έκθεση της ΜΚΟ, μετά από 18 μήνες πολέμου, τα επίπεδα υποσιτισμού στη Γάζα είναι πλέον αντίστοιχα με όσα παρατηρούνται σε χώρες που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες κρίσεις, όπως η Υεμένη και η Νιγηρία. Η οργάνωση κατέγραψε σημαντική επιδείνωση της κατάστασης μέσω των δεδομένων που συνέλεξε από έξι υγειονομικά κέντρα που λειτουργεί στην περιοχή.

Γάζα: Η επισιτιστική κρίση είναι αποτέλεσμα του αποκλεισμού

Η έκθεση διαπιστώνει άμεση σχέση ανάμεσα στη μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας και στην αύξηση των περιστατικών υποσιτισμού, ειδικά μεταξύ παιδιών. Ενδεικτικά, τον Νοέμβριο του 2024 σημειώθηκε αύξηση 17% στα περιστατικά παιδικού υποσιτισμού, την ίδια στιγμή που η είσοδος βοήθειας στη Γάζα είχε μειωθεί δραματικά.

Η ανθρωπιστική βοήθεια διοχετεύεται κυρίως μέσω των περασμάτων που συνδέουν τη Γάζα με το Ισραήλ, ενώ το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό μετά την είσοδο ισραηλινών στρατευμάτων την άνοιξη του 2024. Από τις 2 Μαρτίου, το Ισραήλ έχει κλείσει πλήρως τα σημεία εισόδου, επικαλούμενο ως αιτία την πίεση προς τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων.

Παρότι το Ισραήλ δηλώνει πως υπάρχουν επαρκή αποθέματα τροφίμων στη Γάζα, οργανώσεις επί τόπου, όπως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), προειδοποιούν ότι τα αποθέματά τους έχουν εξαντληθεί πλήρως.

Γάζα: «Κρίση ανθρωπιάς, όχι μόνο ανθρωπιστική»

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, Ζαν-Φρανσουά Κορτί, χαρακτήρισε την κατάσταση όχι απλώς ανθρωπιστική κρίση, αλλά «κρίση ανθρωπιάς και ηθικών αξιών», κάνοντας λόγο για συνειδητή χρήση του λιμού ως εργαλείο πολέμου. Παράλληλα, κατήγγειλε τη στάση τρίτων χωρών, οι οποίες, αν και έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για άρση του αποκλεισμού, παραμένουν αδρανείς — μια στάση που, όπως είπε, ενδέχεται να συνιστά συνενοχή με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η ΜΚΟ επισημαίνει επίσης ότι η κρίση υποσιτισμού δεν προκαλείται μόνο από την έλλειψη τροφίμων, αλλά και από την καταστροφή γεωργικών και υγειονομικών υποδομών. Τον Απρίλιο του 2025, από τους ανθρώπους που εξετάστηκαν από τις ομάδες της οργάνωσης, το 25% των παιδιών και το 20% των εγκύων ή θηλαζουσών γυναικών παρουσίαζαν σημάδια οξέος υποσιτισμού.

Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι Γιατροί του Κόσμου δηλώνουν πως δεν μπορούν επισήμως να κηρύξουν την κατάσταση ως λιμό, ελλείψει πλήρους καταγραφής του συνόλου των πληθυσμιακών στοιχείων στη Γάζα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ