Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται στην Ντόχα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εμποδίζονται από το σχέδιο αποχώρησης του Ισραήλ από το παλαιστινιακό έδαφος, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο παλαιστινιακές πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση, την ίδια ώρα που ο ανατριχιαστικός απολογισμός του ΟΗΕ αναφέρει πως σχεδόν 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα τέλη του Μαΐου περιμένοντας να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα συναντούν περίπλοκα εμπόδια και δυσκολίες εξαιτίας της επιμονής του Ισράηλ να παρουσιάσει, την Παρασκευή, ένα χάρτη αποχώρησης ο οποίος δεν είναι στην πραγματικότητα παρά ένας χάρτης νέας ανάπτυξης και αναδιάταξης του ισραηλινού στρατού και όχι μια πραγματική αποχώρηση», είπε μία από τις πηγές αυτές.
«Το Ισραήλ συνεχίζει να καθυστερεί και να εμποδίζει τη συμφωνία ώστε να συνεχίσει την πολιτική του, που είναι ένας πόλεμος εξόντωσης», πρόσθεσε άλλη πηγή.
Η διανομή βοήθειας, ζωτικής σημασίας για τους 2 εκατ. και πλέον κατοίκους της Γάζας, είναι –σύμφωνα με τη Χαμάς– ανάμεσα στα διακυβεύματα των δύσκολων έμμεσων διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη στο Κατάρ με σκοπό να συναφθεί νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα έπειτα από 21 μήνες πολέμου και κατόπιν να αναζητηθεί τρόπος να τελειώσει οριστικά η σύρραξη.
Το Ισραήλ χαλάρωσε, αλλά μόνο εν μέρει, τον ασφυκτικό αποκλεισμό που επέβαλε για δυο μήνες στη Λωρίδα της Γάζας και από την 26η Μαΐου τη διανομή βοήθειας, που χειρίζονταν ως πρότινος τα Ηνωμένα Έθνη, ανατέθηκε στο Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικός οργανισμός υποστηριζόμενος από την αμερικανική και την ισραηλινή κυβέρνηση.
Γάζα: Σχεδόν 800 θάνατοι στις ουρές για βοήθεια
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε χθες στη Γενεύη πως έχει καταγράψει 798 θανάτους ανθρώπων που επιδίωκαν να πάρουν βοήθεια μεταξύ της 27ης Μαΐου και της 7ης Ιουλίου, ανάμεσά τους 615 κοντά σε εγκαταστάσεις διαχειριζόμενες από το GHF. Τα περισσότερα τραύματα προκλήθηκαν «από σφαίρες», επισήμανε η Ύπατη Αρμοστεία.
Ο ΟΗΕ και οι κυριότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις αρνούνται κάθε συνεργασία με το GHF, κατηγορώντας το πως εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς του Ισραήλ και παραβιάζει θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές.
Ο ισραηλινός στρατός λέει πως μέλη του έχουν ανοίξει πυρ εναντίον «υπόπτων» που παρουσίαζαν «απειλή» κοντά σε κέντρα διανομής, όπου συγκεντρώνονται κάθε μέρα πελώρια πλήθη.
«Διεξήχθησαν διεξοδικές έρευνες (…) και διαβιβάστηκαν διαταγές στις δυνάμεις στο πεδίο, αφού αντλήθηκαν διδάγματα», ανέφερε, αντιδρώντας στους αριθμούς που ανακοίνωση η Ύπατη Αρμοστεία.
Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι χθες σκοτώθηκαν 45 άνθρωποι σε διάφορες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανέφερε πως εξάρθρωσε τις τελευταίες ημέρες «τρομοκρατικό πυρήνα» στη Χαν Γιούνις, στον νότο, κατάσχοντας όπλα και στρατιωτικό υλικό και καταστρέφοντας υπόγεια σήραγγα μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ισραηλινά τεθωρακισμένα επιχείρησαν χθες το πρωί στα περίχωρα της αλ Μασλάχ, κοντά στη Χαν Γιούνις.
«Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη στην περιοχή: συνεχή πυρά, σποραδικές αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμοί του πυροβολικού, καθώς και συνέχιση της καταστροφής από μηχανήματα έργου καταυλισμών εκτοπισμών και αγροτικών γαιών», είπε στο AFP ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Χθες Παρασκευή, στην περιοχή Αλ Μασλάχ, εκτοπισμένοι έψαχναν στις κατεστραμμένες σκηνές τους ατομικά τους είδη, σκορπισμένα μέσα στα χώματα και στην άμμο.
«Ξαφνικά, είδαμε άρμα μάχης που έκανε επίθεση δίπλα μας. Πέσαμε κάτω και κατόπιν τρέξαμε να φύγουμε», είπε η Τζιχάν Σμπάιτα, 37 ετών, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Χωρίς εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε προχθές Πέμπτη πως ελπίζει να συμφωνηθεί ανακωχή για 60 ημέρες, που θα συμπεριλάβει την απελευθέρωση δέκα ομήρων από τους (σ.σ.: 22) ομήρους που εκτιμάται πως είναι ακόμη στη ζωή και συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα τη Γάζα «μέσα σε μερικές ημέρες».
Δήλωσε μάλιστα διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αλλά θέτοντας όρους όπως η αποστρατιωτικοποίηση του θύλακα, η παράδοση των όπλων από τη Χαμάς και η εγκατάλειψη της διακυβέρνησης του θύλακα.
Η Χαμάς από την άλλη έχει υπενθυμίσει επανειλημμένα πως ζητεί πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, «εγγυήσεις» για τον μόνιμο χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός και να δοθεί εκ νέου ο έλεγχος της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στον ΟΗΕ και σε αναγνωρισμένες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Η Χαμάς ανέφερε την Τετάρτη διατεθειμένη να αφήσει ελεύθερους δέκα ομήρους αν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν στην έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου, στον παλαιστινιακό θύλακα απομένουν 49, όμως 27 από αυτούς έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
«Θα έχουμε πιθανόν κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες. Θα βγάλουμε την πρώτη ομάδα (ομήρων), κατόπιν θα χρησιμοποιήσουμε την κατάπαυση του πυρός 60 ημερών για να διαπραγματευτούμε το τέλος όλου αυτού», δήλωνε προχθές Πέμπτη ο Νετανιάχου στο υπερσυντηρητικό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax, ολοκληρώνοντας επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.