Γάζα: 171 ΜΚΟ ζητούν την κατάργηση του μηχανισμού βοήθειας GHF

Πάνω από 170 μη κυβερνητικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση για την άμεση παύση λειτουργίας του νέου μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενες τους εκατοντάδες θανάτους Παλαιστινίων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες σε επεισόδια γύρω από τα σημεία διανομής τροφίμων.

Ο μηχανισμός αυτός, γνωστός ως Humanitarian Foundation for Gaza (GHF), τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη Μαΐου ως ανεξάρτητος οργανισμός με ασαφές καθεστώς χρηματοδότησης, και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ ανθρωπιστικών οργανώσεων, λόγω των βίαιων περιστατικών που έχουν σημειωθεί γύρω από τις αποστολές του.

Από την άρση του 11 εβδομάδων αποκλεισμού της βοήθειας στη Γάζα στις 19 Μαΐου, πάνω από 550 άτομα φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους – πολλά σε επεισόδια με πυροβολισμούς κοντά σε σημεία διανομής ή σε διαδρομές που ελέγχονται από ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που τελεί υπό τη διοίκηση της Χαμάς. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 400 νεκρούς.

Σε κοινή δήλωσή τους, 171 ΜΚΟ – μεταξύ των οποίων η Oxfam, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Save the Children, η Διεθνής Αμνηστία και το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων– ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει για την κατάργηση του προγράμματος GHF και την επαναφορά της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτό το σύστημα έχει οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση», τονίζουν.

Οι ίδιες οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο τρόπος διανομής μέσω του GHF υποχρεώνει εξαντλημένους αμάχους να διασχίζουν εμπόλεμες ζώνες για ώρες, ώστε να φτάσουν σε σημεία διανομής που βρίσκονται υπό στρατιωτικό έλεγχο και περικλείονται από φράχτες. «Πρόκειται για ένα χαοτικό και επικίνδυνο σύστημα που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο έναν πληθυσμό ήδη στα πρόθυρα λιμού», υπογραμμίζουν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε χαλαρώσει εν μέρει τον αυστηρό αποκλεισμό στα τέλη Μαΐου, μετά από μήνες οξείας ανθρωπιστικής κρίσης. Ωστόσο, ο νέος μηχανισμός δεν έχει τύχει αποδοχής από τις περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ, οι οποίοι αμφισβητούν τη διαφάνεια και την ουδετερότητά του.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε κατηγορηματικά πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας Haaretz που επικαλείτο στρατιώτες με εντολές να πυροβολούν αμάχους κοντά σε κέντρα διανομής. Σε επίσημη τοποθέτηση, δήλωσε πως στόχος του είναι να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτρέψει την κατάληξή της σε μαχητές της Χαμάς. Παρ’ όλα αυτά, τη Δευτέρα παραδέχθηκε πως Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινών δυνάμεων κοντά σε σημεία διανομής.

Σε απάντησή του στο πρακτορείο Reuters, το GHF ανέφερε πως έχει διανείμει περισσότερα από 52 εκατομμύρια γεύματα μέσα σε πέντε εβδομάδες λειτουργίας και υποστήριξε ότι αποστολές άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων «λεηλατήθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου». «Αντί να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον μας από το περιθώριο, καλούμε τους άλλους οργανισμούς να έρθουν και να μας βοηθήσουν να ταΐσουμε τον λαό της Γάζας», σημειώνει η ανακοίνωση του GHF.

Οι ΜΚΟ επιμένουν πως η παρούσα πρακτική είναι απάνθρωπη και οδηγεί τους απελπισμένους αμάχους σε μια δυσοίωνη επιλογή: «Να λιμοκτονήσουν ή να διακινδυνεύσουν να πυροβοληθούν στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τροφή για τις οικογένειές τους».

Πηγή: Lifo.gr