Γάτα πήρε διδακτορικό πτυχίο από το πανεπιστήμιο του Βερμόντ: «Ήταν πολύ συνεπής»

Για πολλούς αποφοίτους, τα πτυχία τους στο κολέγιο έρχονται στο τέλος τουλάχιστον τεσσάρων ετών φοιτητικής ζωής και περιπλάνησης στους χώρους του πανεπιστημίου.

Ο Μαξ, ένα 6χρονο γατί, δεν διαφέρει από αυτούς. Μόνο εκείνος αποφοίτησε με μιας ως κάτοχος διδακτορικού πτυχίου.

Επισκέπτεται την πανεπιστημιούπολη Castleton του Vermont State University από τότε που η ιδιοκτήτριά του, Ashley Dow, άρχισε να τον αφήνει έξω από το σπίτι, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τη σχολή.

Ο Maurice Ouimet, πρύτανης της σχολής για τις υποδοχές και τις υπηρεσίες εγγραφών, δήλωσε ότι ο πολύ στοργικός Max είναι συνήθως ο πρώτος που τον χαιρετά το πρωί και έρχεται ακόμη και μέσα στο γραφείο υποδοχής τον χειμώνα.

«Η υπόλοιπη καθημερινότητά του περιστρέφεται πραγματικά γύρω από το πού βρίσκονται οι μαθητές μας», δήλωσε ο Ouimet.

«Έτσι, συχνά ανεβαίνει το λόφο του προαυλίου και “παρκάρει” έξω από κάποιο από τα κύρια ακαδημαϊκά μας κτίρια. Καθώς οι φοιτητές έρχονται και φεύγουν από το μάθημα, συχνά θα κάθεται στον τοίχο και τους παρατηρεί.

Ο Max δεν διστάζει να σκαρφαλώσει πάνω τους», είπε ο Dow, «θα σηκωθεί και θα ανέβει στα σακίδιά τους και θα περπατήσει γύρω τους και όλοι θα βγάλουν selfies μαζί του. Θα έλεγα ότι είναι μια χαρισματική γάτα, γιατί απλά φέρνει τους ανθρώπους κοντά του», είπε ο Ouimet, προσθέτοντας ότι ο Max συχνά ανταποδίδει τη στοργή των παρευρισκομένων σηκώνοντας το κεφάλι του και γουργουρίζοντας.

Ο Μαξ χαιρετά επίσης τους επισκέπτες που έρχονται για ξεναγήσεις στο σχολείο, με τον Ouimet να λέει ότι ο γάτος «αισθάνεται ότι έχει μια δουλειά να κάνει καλωσορίζοντας τους ανθρώπους στην πανεπιστημιούπολη».


Ο Μαξ απέκτησε πτυχίο σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του πανεπιστημίου. Η τάξη του 2024 του Vermont State University σηματοδοτεί την πρώτη συνδυασμένη τάξη αποφοίτων μετά τη συγχώνευση του Castleton University, του Northern Vermont University και του Vermont Technical College. Οι τρεις σχολές συνενώθηκαν για να σχηματίσουν το Vermont State University το καλοκαίρι του 2023.

Ήταν ο υπεύθυνος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του σχολείου, Rob Franklin, που είχε την ιδέα να γίνει ο Μαξ μέρος αυτής της ιστορικής τάξης – με ένα τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα στο “Litter-ature”.


Σύμφωνα με τον Ouimet, το πανεπιστήμιο δεν απονέμει διδακτορικά (τουλάχιστον όχι σε ανθρώπους), αφήνοντας τον Max σε ένα αποκλειστικό κλαμπ του ενός.

«Σκοπός μας ήταν να είναι απλά κάπως ανάλαφρο και ένα είδος αστείου, αλλά ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η γάτα προκάλεσε πραγματικά συναισθήματα και πραγματικές συγκινήσεις και αποτέλεσε πραγματικό στήριγμα για πολλούς ανθρώπους στις πανεπιστημιουπόλεις μας κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου», δήλωσε ο Ouimet.
Ο γούνινος απόφοιτος έχει ακόμη και το δικό του σχολικό email και τη δική του σελίδα καταλόγου.

Η κηδεμόνας του γάτου και η κόρη της, Kaitlyn Tanner, φοιτήτρια στο Vermont State, παρακολουθούν το email του Max και έχουν απαντήσει σε μηνύματα από τη Γερμανία και την Αγγλία.

Ο Max δεν παρακολούθησε την τελετή αποφοίτησης στις 18 Μαΐου, αλλά το όνομά του ακούστηκε.

Με τις καλοκαιρινές διακοπές να πλησιάζουν, όλοι πιστεύουν ότι ο Μαξ δεν θα κάνει διάλειμμα από τις επισκέψεις του στο πανεπιστήμιο, αφού στην πανεπιστημιούπολη γίνονται καλοκαιρινά μαθήματα. «Θα είναι εκεί έξω και θα τραβάει όλη την προσοχή και νομίζω ότι θα είναι λίγο πιο διάσημος φέτος», είπε. «Οι άνθρωποι θα λένε, ‘Ει, αυτός είναι ο Μαξ! Είναι ο διάσημος γάτος».