Στον Λίβανο επέστρεψε σήμερα ο φιλοπαλαιστίνιος αγωνιστής Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα, μετά από τουλάχιστον 40 χρόνια στις γαλλικές φυλακές.
Το εφετείο του Παρισιού είχε εγκρίνει την αποφυλάκισή του στις 17 Ιουλίου, θέτοντας ως όρο να εγκαταλείψει αμέσως τη Γαλλία. Η παράδοσή του στις αρχές του Λιβάνου, όπως αναφέρει το France 24, σηματοδοτεί το τέλος μίας περιόδου ενός από τους μακροβιότερους πολιτικούς κρατούμενους της σύγχρονης Ευρώπης.
Καταδικάστηκε σε ισόβια
Για τους υποστηρικτές του, η αποφυλάκιση του Αμπντάλα είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Για άλλους, είναι απλώς μια υπενθύμιση ενός παλιού, σύνθετου κεφαλαίου της ιστορίας. Στην πατρίδα του τον Λίβανο, η επιστροφή του έχει συμβολικό βάρος. Ο αδερφός του Ρομπέρ Αμπντάλαδήλωσε: «Δεν είναι στιγμή συγκίνησης αλλά ολοκλήρωσης. Σαράντα χρόνια αναμονής, επιμονής, αδικιών και καθυστερήσεων. Είναι η ώρα της δικαιοσύνης».
Ο Ζορζ Αμπντάλα καταδικάστηκε σε ισόβια το 1987 για τη δολοφονία δύο διπλωματών, του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου Τσαρλς Ρόμπερτ Ρέι και του Ισραηλινού Γιακόβ Μπαρσιμαντόφ. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε άμεση εμπλοκή. Ωστόσο, ουδέποτε αποκήρυξε τις Λιβανέζικες Ένοπλες Επαναστατικές Φράξιες (FARL), μια μαρξιστική ομάδα που ο ίδιος είχε ιδρύσει και υποστήριζε τους Παλαιστινίους και αντιστεκόταν στην ισραηλινή παρουσία στον Λίβανο.
Πολιτικές πιέσεις και καθυστερήσεις
Ο Αμπντάλα είχε συμπληρώσει το ελάχιστο της ποινής του από το 1999. Ωστόσο παρέμεινε στη φυλακή, μετά από πολιτικές πιέσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις αποφυλάκισης το 2003, 2013 και 2024, οι διαδικασίες φρέναραν για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με την ακτιβίστρια Κατρίν Νταχέρ, μέλος της Εθνικής Εκστρατείας για την Απελευθέρωση του Ζορζ Αμπντάλα.
Σήμερα και σε ηλικία 74 ετών, ο Αμπντάλα επιστρέφει από τη Γαλλία στην πατρίδα του, το Κουμπαγιάτ του βόρειου Λιβάνου, έτοιμος να επανενταχθεί στην κοινωνία, αλλά και να αναγνωριστεί ως μορφή αντίστασης.
Η υποδοχή
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου χαρακτήρισε τον Αμπντάλα «μαχητή της αντίστασης με αρχές». Η Χεζμπολάχ τον αποκάλεσε «ήρωα» και «σύμβολο για κάθε κρατούμενο και αγωνιστή που σήκωσε τη σημαία της αξιοπρέπειας».
Ωστόσο, παραδοσιακά χριστιανικά κόμματα, όπως οι Λιβανέζικες Δυνάμεις και οι Κατάεμπ, παρέμειναν σιωπηλά.
Εκπρόσωπος των Λιβανέζικων Δυνάμεων σχολίασε ότι η αποφυλάκιση του Αμπντάλα «κλείνει συμβολικά το κεφάλαιο του εμφυλίου πολέμου. Ο πόλεμος τελείωσε. Πρέπει να μείνει στο παρελθόν».
Κοινωνική απήχηση
Η επιστροφή του Αμπτάλα έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στη νεότερη γενιά του Λιβάνου. Για πολλούς, ο ίδιος είναι άγνωστος, μια φιγούρα από εποχές που δεν έζησαν. Άλλωστε σήμερα στη χώρα κυριαρχούν η οικονομική κρίση, η πολιτική παράλυση και η μαζική μετανάστευση.
Όμως, το πρόσωπο του 74χρονου πρώην φυλακισμένου έχει κάνει την εμφάνισή του εκ νέου σε αφίσες και κοινωνικά δίκτυα. Ο Αμπντάλα παρουσιάζεται όχι ως τρομοκράτης, αλλά ως ένας άνθρωπος που παρέμεινε πιστός στις ιδέες του, όποιες κι αν ήταν οι συνέπειες.
Πηγή: protothema.gr