G7: Αφαιρέθηκαν οι αναφορές στην προστασία της ταυτότητας φύλου

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, από το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου της ομάδας χωρών του G7, το οποίο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί απόψε, φέρονται να αφαιρέθηκαν οι αναφορές στην ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό – αναφορές που περιέχονταν στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Χιροσίμα, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αλλαγές αυτές οφείλονται και στη συμμετοχή του πάπα Φραγκίσκου στη σύνοδο κορυφής των επτά οικονομικά ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας.

Πριν από λίγο, όμως, πηγές της ιταλικής εκ περιτροπής προεδρίας της Ομάδας των Επτά διέψευσαν ότι από το κείμενο συμπερασμάτων θα απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμη» την είδηση αυτή.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) δεσμεύθηκαν να αντιμετωπίσουν αυτό που χαρακτήρισαν αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές από την Κίνα που υπονομεύουν τους εργαζομένους και τις βιομηχανίες τους, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης κατά την τελευταία ημέρα της ετήσιας συνόδου κορυφής του κλαμπ.

Η G7 προειδοποίησε επίσης ότι θα αναλάβει δράση εναντίον κινεζικών οικονομικών θεσμών που βοηθούν τη Ρωσία να εξασφαλίσει οπλισμό για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας συζητούν σήμερα τις ανησυχίες σχετικά με την υπερβάλλουσα βιομηχανική ικανότητα της Κίνας η οποία όπως λένε δυτικές κυβερνήσεις στρεβλώνει τις τοπικές αγορές.

Το προσχέδιο δήλωσης, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, τονίζει πως η G7 δεν προσπαθεί να βλάψει την Κίνα ή να ανακόψει την οικονομική ανάπτυξή της, όμως θα “συνεχίσει να προβαίνει σε ενέργειες προκειμένου να προστατεύσουμε τις βιομηχανίες μας από αθέμιτες πρακτικές, να εξισορροπήσουμε τους όρους και να επανορθώσουμε τη συνεχιζόμενη βλάβη”.

Στο προσχέδιό τους οι ηγέτες της G7 υπόσχονται επίσης να επιβάλουν κυρώσεις σε οντότητες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο της.

Οι ηγέτες της G7 δεσμεύονται επίσης να επιταχύνουν την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

“Θα κάνουμε τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με έναν σωστό, μεθοδικό και δίκαιο τρόπο, επιταχύνοντας τις δράσεις σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, προκειμένου να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 με τη βοήθεια των καλύτερων διαθέσιμων επιστημονικών τεχνικών”.

Άλλες κλιματικές δεσμεύσεις στο προσχέδιο περιλαμβάνουν μια υπόσχεση για “σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης παραγωγής με χρήση άνθρακα στα ενεργειακά συστήματά μας στη διάρκεια του πρώτου μισού των χρόνων του 2030″.

Ακόμη το προσχέδιο επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ηγέτες της G7 στη σύνοδό τους πέρυσι στην Ιαπωνία σχετικά με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, αλλά δεν αναφέρει ευθέως τη λέξη άμβλωση.

Το θέμα έχει προκαλέσει διαμάχη ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, αφού η Ρώμη –που έχει την εκ περιτροπής προεδρία της G7–, απαίτησε την αφαίρεση μιας αναφοράς σε “ασφαλή και νόμιμη άμβλωση” από την τελική δήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ