Φόβοι για λουτρό αίματος στο Καζακστάν

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην χώρα της Κεντρικής Ασίας, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, με τους μεγάλους παίκτες να μελετούν τις επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα.

Η εξέγερση στη χώρα έχει φέρει ντόμινο διπλωματικών εξελίξεων, την ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι το λουτρό αίματος θα επαναληφθεί έπειτα από την διαταγή του προέδρου Τοκάγεφ προς τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν στο ψαχνό.

Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς έχει ήδη στείλει στρατεύματα στη χώρα για να βοηθήσουν στην καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδίδεται σε μαραθώνιο επαφών.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο πρόεδρος της χώρας είχε νέα επικοινωνία με τον Καζάκο ομόλογό του, Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, ενώ ενημέρωσε και τους ηγέτες άλλων χωρών του Ο Πούτιν μίλησε επίσης με τους ηγέτες άλλων χωρών του Οργανισμού της Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας (ΟΣΣΑ).

Σύμφωνα με τις πρωινές ανακοινώσεις του Τοκάγεφ οι δυνάμεις ασφαλείας φέρονται να έχουν ανακτήσει τον έλεγχο στους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, Αλμάτι, μετά από το λουτρό αίματος της Πέμπτης, ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως το αιματοκύλισμα ενδέχεται να επαναληφθεί.

Μυστήριο με τους νεκρούς

Συγκεχυμένες είναι άλλωστε και οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών, των τραυματιών, αλλά και των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας έχουν σκοτωθεί 26  διαδηλωτές, ενώ έχουν τραυματιστεί άλλοι τόσοι. Οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 3.800, ενώ, με βάση τις ανακοινώσεις, σκοτώθηκαν 18 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας και άλλα 700 έχουν τραυματιστεί.

Οι αριθμοί, όπως επισημαίνει το Associated Press, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν και βασίζονται μόνο στα στοιχεία που παρέχει η κυβέρνηση, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και τραυματιών διαδηλωτών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Επαφές για την αποκλιμάκωση της κατάστασης είχε και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν.

«Eνημερώθηκα για την κατάσταση σε επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τιλεμπέρντι. Εξέφρασα την ετοιμότητα της ΕΕ να υποστηρίξει την αποκλιμάκωση και τη σταθερότητα και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για να προσθέσει ότι «είναι σημαντικό να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών».

Για το θέμα τοποθετήθηκαν και οι Εμανουέλ Μακρόν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη σημερινή του συνάντηση στο πλαίσιο ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Γαλλία.

Και οι δύο απηύθυναν έκκληση για τον τερματισμό της βίας στο Καζακστάν, ενώ υπογράμμισαν ότι είναι ανάγκη για τους Ευρωπαίους να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς για την ασφάλεια στην Ευρώπη.