Φυλάκιση 11 μηνών σε Σουηδό δημοσιογράφο για εξύβριση του προέδρου Ερντογάν

Δικαστήριο στην Άγκυρα καταδίκασε τον Σουηδό δημοσιογράφο Γιοακίμ Μεντίν σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών με αναστολή για την κατηγορία «εξύβρισης του προέδρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Μεντίν θα παραμείνει υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τη δίκη του για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», μια άλλη κατηγορία σε βάρος του. Η ημερομηνία αυτής της δίκης δεν έχει οριστεί.

Ο 40χρονος δημοσιογράφος της σουηδικής εφημερίδας Dagens ETC είχε συλληφθεί στις 27 Μαρτίου κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μεταβεί για να καλύψει τις μεγάλες διαδηλώσεις μετά τη σύλληψη, στις 19 Μαρτίου, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κύριου αντιπάλου του προέδρου Ερντογάν.

Η τουρκική Δικαιοσύνη τον κατηγορεί ότι συμμετείχε τον Ιανουάριο του 2023 σε μια διαδήλωση στη Στοκχόλμη του εκτός νόμου στην Τουρκία Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στη διάρκεια της οποίας ένα ομοίωμα του προέδρου Ερντογάν είχε κρεμαστεί ανάποδα.

Ο Μεντίν αρνείται και τις δύο κατηγορίες.