Σήμερα η απόφαση για την προφυλάκιση ή όχι της Εύας Καϊλή
Σήμερα η απόφαση για την προφυλάκιση ή όχι της Εύας Καϊλή

Την υπερασπιστική της γραμμή προκειμένου να απολογηθεί σήμερα, προετοίμαζε επί ώρες χθες με τον δικηγόρο της Μιχάλη Δημητρακόπουλο, στις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες.

Σήμερα, ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός αναμένεται να αποφασίσει αν θα προφυλακίσει ή όχι την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον συνήγορό της να ισχυρίζεται πως βρίσκεται σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, ενώ είναι έντονα προβληματισμένη.

«Ήμασταν πολλές ώρες με την κ. Καϊλή. Είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία», ανέφερε ο συνήγορος της χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ακόμα ότι η Εύα Καϊλή είναι «προβληματισμένη και αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της. Την διέψευσε. Δεν θα κάνω καμία δήλωση για την ουσία της υπόθεσης. Αύριο (σ.σ. σήμερα), το ζητούμενο δεν είναι αν είναι ένοχη ή αθώα αλλά αν θα πρέπει αν αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές».

Ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος ο οποίος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες ενόψει της σημερινής κρίσιμης ημέρας είπε ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής και πως είναι δύσκολα τα πράγματα.

«Έχουμε ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη» δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής. Το παιδάκι της επί της ουσίας είναι ορφανό αφού και ο σύντροφός της είναι στη φυλακή και έτσι είναι περισσότερο δυστυχισμένη. Η κ. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία».

Νομικοί κύκλοι πάντως και παρά τις πλήρεις διαψεύσεις μέσω του συνηγόρου της ότι η Εύα Καϊλή γνώριζε για τις διαδρομές του χρήματος, ισχυρίζονται ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την πρώην αντιπρόεδρο. Σύμφωνα με στοιχεία, που δεν αποδέχεται ο συνήγορος της, η Εύα Καϊλή όχι μόνο γνώριζε τι συνέβαινε με τα χρήματα, αλλά επιχείρησε και να προειδοποιήσει τον Παντσέρι μετά τη σύλληψη του συζύγου της.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, αν κάτι λάβει υπόψη του το δικαστήριο σήμερα, είναι πως κάποιος θα πρέπει να μεγαλώσει το παιδί, το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να «χάσει» μέσω προφυλάκισης τους ταυτόχρονα και τους δύο του γονείς. Παρ’ όλα αυτά, ειδικά στις φυλακές του Χάρεμ, δεν θεωρείται παράδοξο το γεγονός οι γυναίκες να έχουν μαζί και τα παιδιά τους, οπότε κανένας δεν μπορεί να προδικάσει την τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα, οι Αντόινο Παντζέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι, φαίνεται να πρόσφεραν υπηρεσίες lobbying και στη Μαυριτανία. Ο Τζόρτζι φέρεται να έχει ομολογήσει ήδη στη βελγική δικαιοσύνη ότι οι επαφές του με το Κατάρ γίνονταν με έναν άνθρωπο που όλοι αποκαλούσαν απλώς «ο Αλγερινός».

«Είναι κάποιος που εργάζεται για την κυβέρνηση του Κατάρ και το όνομά του είναι Μπουτζελάλ. Με έφερε σε επαφή με ένα άτομο στην Τουρκία, πιστεύω παλαιστινιακής καταγωγής, ο οποίος μου έδωσε έναν βελγικό αριθμό τηλεφώνου: Έπρεπε να τηλεφωνήσω για να πάρω τα χρήματα. Πάντα έβγαινε στο τηλέφωνο ένας διαφορετικός άνθρωπος. Κάθε φορά έσβηνα αυτούς τους αριθμούς, για να μην αφήσω ίχνη», φέρεται να είπε ο Τζόρτζι στους Βέλγους ανακριτές.

Με αυτόν τον τρόπο φερόταν να πλήρωνε το Κατάρ τις δωροδοκίες του στην καρδιά της Ευρώπης. Δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Τζόρτζι καταθέτοντας τρεις αναφορές στους Βέλγους ανακριτές,  προσπαθεί συνεχώς να αθωώσει την Εύα Καϊλή. «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να μπορέσει η 22 μηνών κόρη μας να μείνει με τη μητέρα της», δήλωσε ο Τζόρτζι.

Την ίδια στιγμή, ο Τζόρτζι ισχυρίζεται ότι τα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του προορίζονταν γι’  αυτόν και τον Παντζέρι, όχι για τη σύντροφό του.