Οι θηριωδίες στην Boucha
Διεθνής κατακραυγή για τις θηριωδίες στην Boucha

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλείται να αποφασίσει σήμερα σε σχέση με τα περιστατικά άκρατης βίας που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία και που κατά τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκυ, συνιστούν «εγκλήματα πολέμου», με την κατακραυγή να είναι διεθνής με τις θηριωδίες των Ρώσων στην Boucha.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στην Boucha και σε άλλες πόλεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, τη στιγμή που η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή σε σφαγή δυτικά του Κιέβου ή σε άλλες πόλεις και κάνει λόγο για προβοκάτσια.

Παρ’ όλα αυτά, για την Ουκρανία είναι ξεκάθαρα πλέον τα εγκλήματα πολέμου από την πλευρά της Ρωσίας, με την επισήμανση μάλιστα ότι είναι «καιρός να κάνουμε τα πάντα ώστε τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού να είναι η τελευταία εμφάνιση αυτού του κακού στη γη».

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι ενέκρινε τη δημιουργία ενός «ειδικού μηχανισμού» που θα αναλάβει να ερευνήσει όλα τα ρωσικά «εγκλήματα». Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει την Ουκρανία και τον κόσμο να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη εκείνους που προκάλεσαν ή συμμετείχαν κατά οποιονδήποτε τρόπο σε αυτόν τον φρικτό πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού και στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας».

επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Boucha από τους Ρώσους
Δεκάδες επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Boucha από τους Ρώσους

Την ίδια ώρα παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε για μία ακόμα φορά τη «συγκαλυμμένη» όπως τη χαρακτήρισε άρνηση του ΝΑΤΟ το 2008 να εντάξει στους κόλπους του την Ουκρανία, ενώ επιτέθηκε στην Συμμαχία λέγοντας πως υπήρξε «παράλογος φόβος πολιτικών αξιωματούχων που νόμιζαν ότι απορρίπτοντας την Ουκρανία θα κατεύναζαν τη Ρωσία».

Υπενθυμίζεται ότι, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία υπέβαλε μήνυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «σχεδιάζει πράξεις γενοκτονίας».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Boucha, όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του, ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Boucha εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία να ερευνήσει τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην περιοχή γύρω από το Κίεβο, καθώς εντείνεται η κατακραυγή μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων στην πόλη Boucha.

Νωρίτερα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είχε δηλώσει ότι οι χώρες της Δύσης θα αποφασίσουν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των επόμενων ημερών, με αφορμή τις «ωμότητες» που διέπραξαν οι Ρώσοι στρατιώτες σε μια κωμόπολη, κοντά στο Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και οι υποστηρικτές του «θα αισθανθούν τις συνέπειες» των πράξεων τους», ανέφερε ο Σολτς για να προσθέσει: «Και θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε όπλα στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι από την πλευρά του, με δήλωση του αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και στον εντοπισμό ομαδικών τάφων.

«Οι εικόνες των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην πόλη Boucha και στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, μας αφήνουν άναυδους» τόνισε προσθέτοντας:  «Η βαρβαρότητα των μαζικών δολοφονιών αμάχων πολιτών είναι τρομακτική και απαράδεκτη».