Επιστολή στον Τραμπ από μέλη του Κογκρέσου: Ο Ερντογάν εδώ και χρόνια απειλεί να εισβάλει σε Ελλάδα και Ισραήλ

Έντονο προβληματισμό για την αναζωπύρωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζουν 22 Αμερικανοί βουλευτές σε διακομματική επιστολή που απευθύνεται στον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι υπογράφοντες ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να θέσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –σε ενδεχόμενη συνάντηση τους– μια σειρά από «καίρια ζητήματα», υπογραμμίζοντας πως οι πολιτικές της Άγκυρας απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή και δεν συνάδουν με τις αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της επιστολής βρίσκονται:

  • οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με F-16 που παρέχονται από τις ΗΠΑ,
  • η επιθετική στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας»,
  • η φιλορωσική στάση της Άγκυρας και η επιμονή στο ρωσικό σύστημα S-400,
  • η στήριξη ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων όπως η Χαμάς,
  • και η δημοκρατική διολίσθηση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Οι βουλευτές καλούν τον Τραμπ να μπλοκάρει ενδεχόμενη επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα «ανατρέψει μια ευαίσθητη ισορροπία» στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τη σημασία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και τις αμυντικές της δαπάνες, οι βουλευτές τονίζουν ότι ο Ερντογάν ακολουθεί ατζέντα που εξυπηρετεί τους αντιπάλους της Δύσης – και δη τη Ρωσία.

«Η Γαλάζια Πατρίδα απειλεί Ελλάδα και Κύπρο»

Η επιστολή στηλιτεύει την πολιτική της Άγκυρας έναντι Ελλάδας και Κύπρου, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις του ελληνικού FIR και των χωρικών υδάτων, προκλητικές κινήσεις εναντίον πλοίων στο Αιγαίο και αμφισβήτηση των ΑΟΖ. Ειδική μνεία γίνεται στο μνημόνιο με τη Λιβύη, το οποίο, όπως τονίζεται, παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου και αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο.

«Παραμένει κατοχική δύναμη στην Κύπρο»

Οι νομοθέτες υπενθυμίζουν πως η Τουρκία κατέχει παράνομα το ένα τρίτο της Κύπρου επί πέντε δεκαετίες, επικαλούμενοι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χαρακτηρίζουν την τουρκική κατοχή «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», επισημαίνοντας την εθνοκάθαρση, τις απαγωγές και τις καταστροφές θρησκευτικών μνημείων.

Σχέσεις με Ρωσία και S-400

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η επιμονή της Άγκυρας στο ρωσικό σύστημα S-400, που θεωρείται ασύμβατο με τη νατοϊκή τεχνολογία. Οι βουλευτές θυμίζουν ότι η αγορά του το 2019 οδήγησε σε αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και στην επιβολή κυρώσεων βάσει του νόμου CAATSA, σημειώνοντας ότι η ύπαρξη ρωσικής τεχνολογίας στον πυρήνα της συμμαχίας απειλεί τη συλλογική ασφάλεια και τον κυβερνοχώρο του ΝΑΤΟ.

Στήριξη στη Χαμάς και αντισημιτική ρητορική

Ακρογωνιαίος λίθος της επιστολής είναι και οι σχέσεις Ερντογάν με τη Χαμάς. Οι υπογράφοντες καταγγέλλουν τον πρόεδρο της Τουρκίας για στήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση, φιλοξενία ηγετών της στην Κωνσταντινούπολη και μετατροπή της χώρας του σε οικονομικό κόμβο για τη Χαμάς. Τον κατηγορούν ότι μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ εξίσωσε τον Νετανιάχου με τον Χίτλερ, διέκοψε κάθε εμπορική σχέση με το Τελ Αβίβ και απείλησε με εισβολή στο Ισραήλ.

Δημοκρατική διολίσθηση και καταστολή

Η επιστολή επισημαίνει τη συνεχιζόμενη αυταρχική διολίσθηση της Τουρκίας, με φυλακίσεις πολιτικών, καταστολή διαδηλώσεων, αβάσιμες διώξεις δημοσιογράφων και ανθρωπιστών και περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και την πρόσφατη έφοδο σε σπίτια 106 πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος.

Η επιστολή φέρει την υπογραφή της Δημοκρατικής βουλευτού Ντίνα Τίτους και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Γκρέγκορι Μικς, ενώ στηρίζεται από εκπροσώπους και των δύο κομμάτων. Πρόκειται για την πιο εκτενή και οργανωμένη παρέμβαση του Κογκρέσου κατά της τουρκικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, με ευθείες βολές κατά του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ