Νέες ευθείες απειλές Πούτιν
Νέες ευθείες απειλές Πούτιν

Μετά από τις ευθείες απειλές του Σεργκέι Λαβρόφ για χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, τις απειλές συνεχίζουν τόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Μιλώντας σε συμβούλιο βουλευτών στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν είπε πως «όποιες χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στη σύγκρουση θα αντιμετωπίσουν γρήγορα αντίποινα».

«Έχουμε πάρει όλες τις αποφάσεις για αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:  «Έχουμε όλα τα εργαλεία για τα οποία κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί. Και δεν θα καυχιόμαστε γι’ αυτά, θα τα χρησιμοποιήσουμε εάν χρειαστεί».

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ακόμα πως όλοι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιτευχθούν, ενώ μετά την ολοκλήρωση του πολέμου, η χώρα του θα εγγυηθεί την ασφάλεια σε Ντονμπάς και Κριμαία.

Απευθυνόμενος προς τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι απέτυχε να στραγγαλίσει οικονομικά τη Ρωσία, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η Δύση ήταν εκείνη που εξώθησε τη Ρωσία σε πόλεμο.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε μια απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας. Οι νέες αυτές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν έρχονται μερικές μόλις ώρες αφού η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, εξαπέλυσε επίσης από τη μεριά της προειδοποιήσεις και απειλές κατά της Δύσης. Συγκεκριμένα, η Ζαχάροβα είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στοχεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Η Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι θα μπορούσαν να επιτραπούν πλήγματα εναντίον κρατών του ΝΑΤΟ που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις Πούτιν έρχονται ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, καθώς η ρωσική εταιρεία Gazprom έπαυσε την παροχή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, επειδή δεν δέχτηκαν να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει αυτήν την κίνηση της Ρωσίας ως απειλή και αναφέρει πως η πληρωμή σε ρούβλια θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εξαιτίας της συνεχιζόμενης εισβολής της στην Ουκρανία.