Έντονες αντιδράσεις για τους δασμούς Τραμπ – Η απάντηση της ΕΕ

Έντονες αντιδράσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 30%, από την 1η Αυγούστου, στα προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε την απόφασή του με επιστολή που ανάρτησε σήμερα στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με την επιστολή Τραμπ, αντίστοιχος δασμός θα επιβληθεί από την 1η Αυγούστου και στα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό στις ΗΠΑ. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι θα επιβάλει ακόμη υψηλότερους φόρους στις εισαγωγές εάν οποιοσδήποτε από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ αποφασίσει να προβεί σε αντίποινα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα στο Reuters πως “η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ” είναι μία τακτική διαπραγματεύσεων.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε σήμερα πως οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστολή ανακοίνωσης της επιβολής δασμού εισαγωγής 30% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων.

Φον ντερ Λάιεν: Θα υιοθετήσουμε αναλογικά αντίμετρα, εάν χρειαστεί

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε για αντίμετρα αν η επιβολή του δασμού εισαγωγής από τις ΗΠΑ τεθεί σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε σε δήλωσή της, μετά την ανακοίνωση Τραμπ, την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί.

Ολόκληρη η δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής έχει ως εξής:

«Σημειώνουμε την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, στην οποία περιγράφεται ένας αναθεωρημένος δασμολογικός συντελεστής και ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Η επιβολή δασμών 30% στις εξαγωγές της ΕΕ θα διατάρασσε βασικές διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού, εις βάρος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και των ασθενών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Λίγες οικονομίες στον κόσμο είναι ανοιχτές και τηρούν δίκαιες εμπορικές πρακτικές, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ έχει δώσει σταθερά προτεραιότητα σε μια λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για διάλογο, σταθερότητα και μια εποικοδομητική διατλαντική εταιρική σχέση. Παραμένουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συμφωνία έως την 1η Αυγούστου. Ταυτόχρονα, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης αναλογικών αντιμέτρων, εάν χρειαστεί. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τις παγκόσμιες συνεργασίες μας, βασισμένες σταθερά στις αρχές του διεθνούς εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες.»

Ολλανδία: “Ανησυχητική” η ανακοίνωση Τραμπ για την επιβολή δασμού 30%

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την επιβολή δασμού 30% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων από την 1η Αυγούστου είναι “ανησυχητική” και όχι ο τρόπος για να βαδίσουμε μπροστά, ανέφερε σήμερα σε μία ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόοφ.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξή μας. Καθώς η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη και αποφασιστική για την επίτευξη ενός αποτελέσματος με τις ΗΠΑ, το οποίο θα είναι αμοιβαία ωφέλιμο”, τόνισε ο ίδιος.

Ιταλία: Η Ρώμη να παραμείνει προσηλωμένη στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Είναι αποφασιστικής σημασίας να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω πόλωση, ανέφερε το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, μετά την ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι αισιόδοξη ότι μία “δίκαιη συμφωνία” θα μπορούσε να επιτευχθεί για τους δασμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

Η Ρώμη υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη.

Γερμανία: Κάλεσμα άμεσων συνομιλιών από τη βιομηχανική ένωση BDI

Η βιομηχανική ένωση BDI στη Γερμανία κάλεσε για την ανάγκη επείγουσας διεξαγωγής συνομιλιών με στόχο την εκτόνωση ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου.

“Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ είναι ένα σημάδι κινδύνου για τις δύο ακτές του Ατλαντικού”, δήλωσε Βόλφγκανγκ Νιέντερμαρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της BDI.

“Η BDI καλεί τη γερμανική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αμερικανική κυβέρνηση να βρουν λύσεις πολύ γρήγορα μέσω ενός αντικειμενικού διαλόγου και ν’ αποφύγουν την κλιμάκωση”, πρόσθεσε ο ίδιος.