Κλιμακώνεται η ένταση σε σχέση με το ουκρανικό ζήτημα, με τη Ρωσία να επιδιώκει να παίξει ρόλο ρυθμιστή στην περιοχή και όλο τον υπόλοιπο κόσμο να καταβάλλει προσπάθειες διαλόγου με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια σύρραξη.
Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως χτυπά μια στο «καρφί και μια στο πέταλο» αφού μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του δήλωσε ότι επεξεργάζεται το αίτημα που έχουν υποβάλει η ρωσόφιλοι της Ουκρανίας για αυτονομία τους. Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών, έπειτα από ένα αίτημα που απηύθυναν οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ. Ο πρόεδρος Πούτιν είπε επίσης πως δεν έχει λάβει εγγυήσεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει διαβάσει το αίτημα της Ρωσίας και είναι έτοιμος για συζήτηση.
Λίγο νωρίτερα, ο Λαβρόφ είχε ανακοινώσει πως η συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεθαύριο στη Γενεύη.
Σε σχέση με τη στάση που κρατούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ρώσος πρόεδρος πάντως δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ άμεσα, αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας και όχι υποχώρηση προς τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν. «Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή, όπως η ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για τη χώρα μας θα αυξηθούν» δήλωσε ο Πούτιν.Με βάση τα όσα εκτιμούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πάντως, μια εισβολή της Ρωσίας θα επιδίωκε να «συνθλίψει» βίαια τον ουκρανικό λαό.
Μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν, επομένως, «ιδιαιτέρως βίαιη» και «θα στοίχιζε τη ζωή σε Ουκρανούς και Ρώσους, είτε αμάχους είτε στρατιωτικούς», τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει τον ΟΗΕ για την ύπαρξη, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, μιας μαύρης λίστας που έχει καταρτίσει η Μόσχα με Ουκρανούς που θέλει να εξοντώσει στην περίπτωση μιας εισβολής, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μια Αμερικανίδα διπλωμάτης προειδοποιεί σε αυτήν την επιστολή ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακοποιήσεις, όπως απαγωγές ή βασανιστήρια, και θα μπορούσε να στοχεύει πολιτικούς αντιφρονούντες.