«Μαύρο πρόβατο του ΝΑΤΟ» χαρακτηρίζει την Τουρκία ο Economist, μετά από την απόφαση της τουρκικής πλευράς να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην ένωση. Ο Economist αναφέρεται επίσης στις απειλές για επίθεση εναντίον τον Κούρδων στη Συρία, όπως επίσης και στις συνεχιζόμενες εντάσεις που θέλει να συντηρεί η Τουρκία προς την Ελλάδα.
«Η σοφία που ελήφθη είναι ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε νέα πνοή και μια νέα αίσθηση σκοπού, επείγουσας ανάγκης και ενότητας στο ΝΑΤΟ. Κάποιος ξέχασε να το πει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στον Economist.
«Μερικοί ειδήμονες, στη Δύση αλλά και στην Τουρκία, συζητούν για άλλη μια φορά εάν το ΝΑΤΟ και η Τουρκία πρέπει να χωρίσουν τους δρόμους τους. Αυτή τη φορά, δεν είναι μόνοι» αναφέρεται για να παρουσιαστεί η δήλωση Μπαχτσελί σύμφωνα με την οποία «Η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη ως εναλλακτική λύση» ή τη δήλωση του Ερντογάν «Δεν υπήρξαμε λόγω του ΝΑΤΟ και δεν θα χαθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ».
Την ίδια στιγμή τονίζεται, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, αντί να αυξήσει το αίσθημα συναδέλφωσης και συνεργασίας με τους συμμάχους της Τουρκίας, αύξησε τον οπορτουνισμό της, με βάση τον οποίο ενισχύθηκαν οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Economist: «Η απογοήτευση εντείνεται επίσης στις δυτικές πρωτεύουσες και στο Κίεβο για την προθυμία της Τουρκίας να υποδεχθεί τη Ρωσία. Πολλοί σε εκείνα τα μέρη ήλπιζαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ανάγκαζε τον κ. Ερντογάν να επανεξετάσει το ειδύλλιό του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Ρωσίας. Αντίθετα, επικράτησε ο οπορτουνισμός.
Η Τουρκία έχει πουλήσει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία και έχει κλείσει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα για ρωσικά πολεμικά πλοία, αλλά αντιτίθεται στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και δικάζει ανοιχτά το ρωσικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των τουρκικών ΜΜΕ, δεκάδες ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, σχεδιάζουν να μεταφέρουν την ευρωπαϊκή έδρα τους στην Τουρκία».
Σύμφωνα με το περιοδικό, οι αντιρρήσεις του Ερντογάν στις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχουν βλάψει περαιτέρω τη θέση της Τουρκίας στη συμμαχία και ο Ερντογάν κατά καιρούς εμφανίζεται εκ διαμέτρου αντίθετος προς τη διεύρυνση, ανέφερε ο Economist. Τώρα η χώρα κινδυνεύει να παραγκωνιστεί καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν διμερείς εγγυήσεις ασφάλειας με τις δύο χώρες, ως εναλλακτική λύση στην ένταξη, ανέφερε.
«Ο κ. Ερντογάν μπορεί να σκέφτηκε ότι χρειάζονταν μερικές ξένες κρίσεις για να αποσπάσουν την προσοχή των Τούρκων ψηφοφόρων από τις ραγδαία φθίνουσες περιστάσεις τους, καθώς ο καλπάζων πληθωρισμός, που επίσημα υπολογίζεται σε πάνω από 70%, κατατρώει τις αποταμιεύσεις και τους μισθούς τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:
«Στα τέλη Μαΐου, προειδοποίησε για μια νέα στρατιωτική επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία. Αναγκασμένος να εγκαταλείψει τέτοια σχέδια, πιθανώς λόγω της αντίθεσης της Ρωσίας ή της Αμερικής ή και των δύο, έχει έκτοτε εξαπολύσει μία επίθεση διαρκείας εναντίον της Ελλάδας, απαιτώντας να αποστρατικοποιήσει τα ελληνικά νησιά που αγκαλιάζουν τη δυτική ακτή της Τουρκίας. Έχει επίσης πει ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα αποτελούν απειλή για την Τουρκία (η οποία φιλοξενεί η ίδια τις αμερικανικές δυνάμεις).
Αυτό μπορεί να είναι ξέσπασμα και να καταλαγιάσει. Αλλά η παρεμπόδιση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ευρώπη είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέπειες, ακόμη κι αν ο κ. Ερντογάν υποχωρήσει. Η Σουηδία ήταν μια από τις λίγες χώρες που κράτησαν ζωντανές τις ελπίδες της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η υποστήριξη έχει πλέον φύγει».
Όπως αναφέρεται επίσης, η αποχώρηση ή η απομάκρυνσή της από το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου στη Συρία και κοντά σε άλλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ελέγχει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία ήταν κεντρική σε όλους τους πρόσφατους πολέμους της Ρωσίας. Και χρησιμεύει ως διάδρομος για το εμπόριο μεταξύ της Κεντρικής Ασίας και της Ευρώπης, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, σημειώνει ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη. “Δεν θέλω καν να σκέφτομαι το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία”, υποστηρίζει.