Δύο αγνοούμενοι μετά την επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο «Eternity C» στην Ερυθρά θάλασσα

Δύο μέλη του πληρώματος ελληνόκτητου πλοίου Eternity C τραυματίστηκαν και δύο αγνοούνται έπειτα από την επίθεση με drone στα ανοιχτά της Υεμένης τη Δευτέρα, λίγες ώρες αφότου οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για άλλη επίθεση σε φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι το βύθισαν.

Η επίθεση σημειώθηκε περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Χονταϊντά και ήταν η δεύτερη που πραγματοποιούν οι Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στον κρίσιμο ναυτικό διάδρομο από τον Νοέμβριο του 2024, σύμφωνα με αξιωματούχο της επιχείρησης «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει αναλάβει την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται πως το πλοίο που δέχθηκε την επίθεση έχει σημαία Λιβερίας και διαχειρίστρια είναι η ελληνική εταιρεία Cosmoship Management.

Στο πλοίο επέβαιναν 22 ναυτικοί – 21 Φιλιππινέζοι και ένας Ρώσος. Όπως δήλωσε η εταιρεία στο πρακτορείο Reuters, το πλοίο επλήγη από ναυτικά drones και ταχύπλοα σκάφη.

Το πλοίο διέθετε τρεις ένοπλους φρουρούς ασφαλείας, ενώ επλήγη η γέφυρα και καταστράφηκαν τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα.

Αξιωματούχος της επιχείρησης «Ασπίδες» ανέφερε ότι το πλοίο έχει μείνει ακυβέρνητο μετά την επίθεση, από τα οποία εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον τέσσερα RPG (ρουκέτες). Το Eternity C, πρόσθεσε, πως δεν είχε ζητήσει συνοδεία ή προστασία από την ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Νωρίτερα, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο MV Magic Seas, νοτιοδυτικά της Υεμένης. Στην επίθεση συμμετείχαν οκτώ ταχύπλοα με πυροβόλα όπλα και RPG, τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και πύραυλοι.

Οι Χούθι υποστήριξαν ότι βύθισαν το πλοίο, ωστόσο, ο Μιχάλης Μποντούρογλου, εκπρόσωπος της Stem Shipping, μίας από τις διαχειρίστριες εταιρείες του πλοίου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Το Magic Seas μετέφερε σίδηρο και λιπάσματα από την Κίνα προς την Τουρκία – μια διαδρομή θεωρητικά χαμηλού κινδύνου, καθώς δεν σχετιζόταν με το Ισραήλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής εταιρείας Vanguard Tech, η εταιρεία Allseas Marine, που επίσης διαχειρίζεται το πλοίο, έχει στο στόλο της πλοία που είχαν προσεγγίσει ισραηλινά λιμάνια το τελευταίο έτος.