Διαφωνίες στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ για τα αντίποινα στο Ιράν

Το πενταμελές πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνήλθε σήμερα και θα συνεδριάσει και πάλι για περαιτέρω συνομιλίες. «Θα απαντήσουμε στην επίθεση του Ιράν, αλλά δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις» το συμπέρασμα μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου.

Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας στο NBC News ανέφερε ότι οριστικές αποφάσεις θα υπάρξουν μέσα στα επόμενα 24ωρα

«Είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει, το ερώτημα είναι πότε και σε ποια κλίμακα», δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει παραπάνω πληροφορίες.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το επιτελείο του, ζύγισε όλα τα δεδομένα, τις εκκλήσεις των εταίρων για αποκλιμάκωση, την ανάγκη για απάντηση στην επίθεση του Ιράν, και τους στόχους του Ισραήλ στην Γάζα.Το πολεμικό συμβούλιο φαίνεται ότι απασχόλησε αν το Ισραήλ χρειάζεται να ανταποδώσει ή αν μπορεί να περιμένει, και τι αντίκτυπο θα είχε κλιμάκωση κατά του Ιράν στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Η πλειοψηφία του συμβουλίου τάσσεται υπέρ μιας απάντησης στην επίθεση του Ιράν, αλλά τα μέλη του διχάζονται ως προς την κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα αυτής, σύμφωνα με το Reuters.Ο υπουργός Μπένι Γκάντζ και ο συνάδελφός του από το κόμμα της Εθνικής Ενότητας Γκαντί Άιζενκοτ, πρότειναν να επιτεθούν στο Ιράν ακόμη και όταν η ιρανική επίθεση ήταν σε εξέλιξη, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η πρόταση αυτή βρήκε αντίθετο τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, τον επικεφαλής των IDF Χέρτζι Χαλέβι και άλλους, λόγω και της επιβάρυνσης από την ανάληψη ταυτόχρονης δράσης όταν η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ήταν επικεντρωμένη στην αναχαίτιση των πυραύλων και των drones του Ιράν.

Η στάση του του Νετανιάχου στις συζητήσεις σχετικά με τον χρόνο και τη φύση μιας ισραηλινής απάντησης δεν είναι σαφής.Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι έχουν εγκριθεί σχέδια τόσο για επιθετικές όσο και για αμυντικές ενέργειες μετά την επίθεση του Ιράν.

Ο υποναύαρχος Daniel Hagari λέει: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν [την] περιοχή”, προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν “σε υψηλή επιφυλακή” και “αξιολογούν την κατάσταση».

«Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Ο εκπρόσωπος των IDF δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποια σχέδια έχουν εγκριθεί, αλλά ακολουθεί μια συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ τις τελευταίες δύο ώρες.

Καταδίκη G7 της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ, «είναι σαν πόλεμος» λέει ο Χέρτσογκ
Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή – «Υπάρχει μια αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη» δηλώνει ο Χέρτσογκ, «έκκληση για αυτοσυγκράτηση» από G7.

«Αυτό είναι σαν πόλεμος», δηλώνει ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ στο Sky News, μιλώντας για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Υπάρχει μια αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη. Ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για να υπονομεύσουν τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε και είπε ότι αναλογικά, η επίθεση θα έμοιαζε με 3.500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν αν η επίθεση είχε στόχο το Ηνωμένο Βασίλειο. “Τι θα έκανε η βρετανική κυβέρνηση σε αυτό το σενάριο;”

“Μας επιτέθηκαν από τέσσερις γωνιές της Μέσης Ανατολής με πληρεξούσιους που μας πυροβολούσαν, εκτοξεύοντας πυραύλους και βαλλιστικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους cruise.”Αυτό είναι σαν πραγματικός πόλεμος. Θέλω να πω, πρόκειται για κήρυξη πολέμου”, είπε, πριν προσθέσει ότι το Ισραήλ θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Στο ερώτημα αν συμφωνεί με τα σχόλια των δυτικών συμμάχων σήμερα το πρωί – τα οποία ζητούσαν να επικρατήσει ηρεμία, είπε ότι “το τελευταίο πράγμα που επιδιώκει το Ισραήλ σε αυτή την περιοχή από την ίδρυσή του είναι να πάει σε πόλεμο, επιδιώκουμε την ειρήνη.

“Είμαστε ειρηνιστές”, απάντησε, πριν προσθέσει ότι η Χαμάς και οι Ιρανοί εντολοδόχοι την έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη.

“Δυστυχώς, [όλα] ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου, όταν ένας άλλος πληρεξούσιος του Ιράν, η Χαμάς, οδήγησε σε μια απίστευτα βίαιη σφαγή εναντίον Ισραηλινών πολιτών και τα υπόλοιπα είναι ιστορία”, είπε, προτού καλέσει τον κόσμο να τοποθετήσει τις ενέργειες του Ισραήλ σε αυτό το πλαίσιο.

“Φυσικά, πάντα ακούμε τους εταίρους μας… επίσης, πάντα επανεξετάζουμε όλες τις επιλογές μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τον λαό μας”, είπε.

Έκκληση G7 για αυτοσυγκράτηση

«Αυτοσυγκράτηση» είναι το μήνυμα των ηγετών της G7 μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όπως γνωστοποίησε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο X, «με τους ηγέτες της G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

«Όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά».

«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ συνομίλησε με τον ΥΠΕΞ του Ιράν για να καταδικάσει τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να καλέσει όλα τα μέρη σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι εξ’ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν για να καταδικάσει τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

«Εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ, καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και καλώ όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Μόλις μίλησα με τον ΥΠΕΞ του Ιράν Αμπντολαχιάν για να μεταφέρω αυτά τα μηνύματα και να προτρέψω το Ιράν να μην οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση», δηλώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, με μήνυμά του στο «Χ».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, εξ ονόματος της ΕΕ, εξέδωσε δήλωση σχετικά με το Ιράν στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις με drones και πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σε αυτήν την εξαιρετικά τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, η περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να είναι συμφέρον κανενός. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής και βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές για τον σκοπό αυτό.»

Nωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης. «Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και στην ασφάλεια της περιοχής”, δήλωσε ο Μπορέλ.

Το Ιράν θα πληρώσει, το Ισραήλ θα επιλέξει τον χρόνο

«Το Ιράν θα πληρώσει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή για εμάς» δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ μετά το πολεμικό συμβούλιο στο Ισραήλ.

«Την κατάλληλη στιγμή» περιμένει το Ισραήλ ώστε το Ιράν να πληρώσει το τίμημα για την επίθεση με πυραύλους και drones, δήλωσε ο υπουργός Μπένι Γκαντζ.

«Θα δημιουργήσουμε μια περιφερειακή συμμαχία και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη στιγμή που είναι κατάλληλος για εμάς», δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ σε δήλωσή του, καθώς το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου συνεδριάζει για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, όπως γράφει το Guardian.

Στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπένι Γκάντζ είναι Ισραηλινός πολιτικός και απόστρατος στρατηγός του στρατού, ο οποίος υπηρετεί ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο από το 2023. Ο Γκαντζ διετέλεσε επίσης υπουργός Άμυνας μεταξύ 2020 και 2022 και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2021 και 2022, μάλιστα από το 2020 έως το 2021, ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός.

«Ευκαιρία για μια στρατηγική συμμαχία», δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας Ισραήλ

Το Ισραήλ δήλωσε ότι έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει μια στρατηγική συμμαχία μετά την απώθηση των επιθέσεων με drones και πυραύλους από το Ιράν.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, δήλωσε:

«Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια στρατηγική συμμαχία ενάντια σε αυτήν τη σοβαρή απειλή από το Ιράν, το οποίο απειλεί να τοποθετήσει πυρηνικά εκρηκτικά σε αυτούς τους πυραύλους, με την πιθανότητα να αποτελέσει μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή».

Νωρίτερα το Ιράν χαιρέτησε ως επιτυχία το πρωτοφανές άμεσο χτύπημά της κατά του Ισραήλ και δήλωσε ότι σε ό,τι την αφορά η στρατιωτική επιχείρηση έχει πλέον τελειώσει, λέγοντας ότι έπληξε τους περισσότερους στρατιωτικούς στόχους που σκόπευε να πλήξει ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δήλωσε ότι το 99% των περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναχαιτίστηκαν από την επίθεση του Ιράν το Σάββατο.

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επιχείρησή του κατά του Ισραήλ, τι λένε οι ΗΠΑ

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για τη σχεδιαζόμενη επιχείρησή του κατά του Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters τουρκική διπλωματική πηγή.

Η πηγή ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν στο Ιράν μέσω της Άγκυρας ότι η επιχείρησή του πρέπει να είναι «εντός ορισμένων ορίων».

Οι αναφορές αυτές έρχονται αφού ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε σε συνάντηση με ξένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη ότι το Ιράν ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις του κατά του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και μόνο για αυτοάμυνα.

Ο Τζον Κίρμπι, ο κορυφαίος εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή This Week του ABC ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Δεν επιδιώκουμε μια ευρύτερη σύγκρουση», δήλωσε ο Κίρμπι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επαφή με το Ιράν μέσω της ελβετικής μεσολάβησης τόσο πριν όσο και μετά την μαζική επίθεση της Τεχεράνης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τις επαφές, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν «σειρά απευθείας επαφών μέσω του ελβετικού διαύλου».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής 72 ώρες πριν από την εκδήλωση της επίθεσης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

«Δεν έδωσαν ειδοποίηση…Ξεκάθαρη πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν θύματα».

«Θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση» – Τι είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή (14/04), επικαλούμενα ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Το Axios και το CNN, ειδικότερα, αναφέρουν ότι το μήνυμα αυτό μεταβιβάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών. Μάλιστα, το Axios αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση. Από την πλευρά του, το CNN αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε τέτοια αντεπίθεση.