Έτοιμος να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να επανεκλεγεί στις επόμενες τουρκικές εκλογές, εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τους τελευταίους μήνες οδηγεί καταστάσεις στα άκρα και εντείνει τη διαμάχη με την Ελλάδα.
Η ευρωπαϊκή σελίδα μάλιστα της Politico φιλοξενεί σχετικό άρθρο στο πλαίσιο του οποίου διατυπώνεται η άποψη ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι έτοιμος μέχρι και να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα ή να οδηγήσει τη χώρα του στην πλήρη καταστροφή, αρκεί να είναι και την επόμενη ημέρα πρόεδρος. Σύμφωνα με το άρθρο, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με τη διεθνή κοινότητα, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν παρακολουθεί από απόσταση τις βλέψεις του, αφήνοντας την Ελλάδα να διαχειριστεί το πρόβλημα, ενώ η ίδια μένει παρατηρητής.
Σε επίπεδο Τουρκίας πάντως, επειδή ο Ερντογάν βλέπει όλες τις δημοσκοπήσεις να είναι εναντίον του, έχει ήδη αρχίσει την παροχολογία αυξάνοντας τον μισθό των πολιτών και καταργώντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι διεθνείς αναλυτές πάντως ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να αφήσει με τίποτα κάποιον άλλο να βρίσκεται στην εξουσία, αφού θέλει να γιορτάσει ο ίδιος ως θριαμβευτής την επέτειο για τα 100 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολύ σοβαρά θέματα να επιλύσει αφού για πρώτη φορά από το 2002, που ο Ερντογάν πήρε την εξουσία, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο στην Τουρκία να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Ο πληθωρισμός τρέχει με πάνω από 80% ετησίως, η τουρκική λίρα σημειώνει συνεχή κατακόρυφη πτώση και η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει βυθιστεί καθώς οι οικονομικές δυσκολίες έχουν αυξηθεί.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, o Ερντογάν μετά και την αλλαγή του συντάγματος φαίνεται να αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα, με το ΑΚΡ να λαμβάνει μόλις 30%.
Την ίδια ώρα, παρά την αντίθεση τόσο της Ουάσινγκτον όσο και της Μόσχας για την διεξαγωγή πολέμου στην Συρία, ο Ερντογάν ετοιμάζει το έδαφος απομακρύνοντας τις κουρδικές πολιτοφυλακές που συμμάχησαν με τη Δύση στον αγώνα των μαχητών του Ισλαμικού κράτος. Από ό,τι φαίνεται, ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει μία ουδέτερη ζώνη στην άλλη πλευρά των νότιων συνόρων της Τουρκίας.
Στο μεταξύ, απειλεί καθημερινά την Ελλάδα εν μέσω διαφωνιών για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου, και την Κύπρο, ενώ βάζει στο τραπέζι τη «αποστρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ερντογάν έχει θέσει την Τουρκία ως διαμεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου φιλοξενώντας συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των επιτελείων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Ακόμη, κατάφερε να υποστηρίξει την Ουκρανία, ενώ την ίδια ώρα διατηρεί εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία χωρίς να διακυβεύσει την προσωπική του σχέση με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή να προκαλέσει την οργή της Δύσης.
Σύμφωνα με την politico, το «κόλπο» που θέλει να εφαρμόσει ο Ερντογάν προκειμένου να κερδίσει ακόμα μία φορά τις εκλογές είναι η εισβολή στη Συρία. Ως γνωστόν, στην Τουρκία η κοινή γνώμη είναι αρκετά εθνικιστική. Οπότε μια περιορισμένη διασυνοριακή επιχείρηση με λίγες τουρκικές απώλειες θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους ψηφοφόρους, με τον ίδιο τρόπο που τα τακτικά πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα -ως αντίποινα για τις επιθέσεις με πυραύλους της παλαιστινιακής Χαμάς- θεωρούνται αστυνομικές επιχειρήσεις.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι γεμάτοι από πολεμικές κινήσεις, κυρίως για να σηματοδοτήσουν την 100η επέτειο από την ίδρυση μιας σύγχρονης, κοσμικής δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ πάνω στις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Ερντογάν θα θέλει να προβάλει την αποκατεστημένη επιρροή της Τουρκίας σε έναν πολυπολικό κόσμο όπου οι μεσαίες δυνάμεις μπορούν να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή.