Χιλιάδες νεκροί στο Μαρόκο από τα 7 ρίχτερ

Οι κάτοικοι του Μαρόκου θάβουν τους νεκρούς τους σε ομαδικούς τάφους, την ώρα που οι δραματικές προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται. Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί, με τη χώρα να είναι αντιμέτωπη με την απόλυτη καταστροφή των 7 ρίχτερ το βράδυ του Σαββάτου.

Η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο πένθος για τα θύματα του  σεισμού με επίκεντρο μια περιοχή 45 μίλια νότια του Μαρακές, με τη δόνηση να γίνεται αισθητή ακόμη και στα πιο βόρεια τμήματα της αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση τουλάχιστον 2.012 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.059 τραυματίστηκαν, ενώ αρκετοί από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Οι πολίτες σε πολλές περιοχές, ακόμη και στην αρχαία πόλη του Μαρακές κοιμούνται σε πεζοδρόμια και πλατείες, υπό τον φόβο δυνατών μετασεισμών που ταρακουνούν τη χώρα. Άλλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτοσχέδιους οικισμούς σε άλλες πόλεις, ενώ εκείνες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι αγροτικές κοινότητες που βρίσκονται πάνω στα βουνά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πλησιάσουν οι διασώστες.

Ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ραγδαία μιας και υπάρχει πολύς κόσμος παγιδευμένος, την ώρα που διασώστες και στρατός επιχειρούν πυρετωδώς μέσα στα συντρίμμια.

Χιλιάδες νεκροί στο Μαρόκο από τα 7 ρίχτερ
Διστακτική να δεχθεί διεθνή βοήθεια η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από το χτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ ήδη κυκλοφορούν έντονες διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως η κυβέρνηση δεν επιτρέπει μεγάλη βοήθεια από το εξωτερικό.

Διεθνή σωστικά συνεργεία είναι έτοιμα να ταξιδέψουν στη χώρα, όμως το Μαρακές δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει σε ειδική πλατφόρμα περισσότερες από 100 ομάδες, που αριθμούν 3.500 διασώστες από όλο τον κόσμο και είναι έτοιμες να ξεκινήσουν επιχειρήσεις μόλις επιτρέψει το Ραμπάτ την είσοδό τους στη χώρα.

Σε μια ένδειξη ότι το Μαρόκο είναι έτοιμο να δεχθεί περισσότερη διεθνή βοήθεια, ο ισπανικός στρατός έχει στείλει ένα αεροσκάφος το οποίο μεταφέρει μια ομάδα διάσωσης 56 ατόμων, αλλά και τέσσερις σκύλους, ενώ η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αυτό έγινε έπειτα από αίτημα των αρχών της αραβικής χώρας. Καθ΄οδόν είναι και μια ομάδα από τη Νις της Γαλλίας.

Στη Γαλλία, εξάλλου, τη χώρα όπου κατοικούν πολλοί άνθρωποι με καταγωγή και στενούς δεσμούς με το Μαρόκο, ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ σε βοήθεια, με τον βασιλιά του Μαρόκο να διατάσσει το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού ώστε να κατατεθούν οι δωρεές.

Δραματικές εικόνες, εφιαλτικές μαρτυρίες

Στις περιοχές που βρέθηκαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, με γκρεμισμένους τοίχους, διαλυμένο οδικό δίκτυο, βράχια και πέτρες, ενώ πολλά από τα σπίτια δεν είναι πλέον κατοικίσιμα.

«Κοιμόμουν όταν έγινε ο σεισμός και δε μπορούσα να φύγω επειδή η σκεπή έπεσε πάνω μου.

Παγιδεύτηκα και με έσωσαν οι γείτονές μου που καθάρισαν τα συντρίμμια με τα χέρια τους» λέει η Φατνά Μπεχάρ και συμπληρώνει «τώρα ζω μαζί τους στο σπίτι τους γιατί το δικό μου καταστράφηκε εντελώς».

Ο Χαμίντ Ιντσάλα δηλώνει στο AP ότι επέζησε μαζί με τους υπόλοιπους, όμως δεν έχουν κανένα μέλλον, καθώς δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να ανακάμψουν.

Ένας κάτοικος του Μαρακές είναι αποκαλυπτικός «έμοιαζε σαν έκρηξη βόμβας».

Εκτός από τον 6,8 βαθμών κύριο σεισμό, την καταστροφή ήρθε να ολοκληρώσει κι ένας μετασεισμός κοντά στα 5 ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε 19 λεπτά μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Σήμερα οι μετασεισμοί συνεχίζονται, με τον πιο ισχυρό από αυτούς να αγγίζει τα 4 ρίχτερ.