Η σχεδιάζει να καταργήσει 1.700 θέσεις εργασίας ή περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, καθώς η βρετανική μάρκα πολυτελείας μειώνει το κόστος «για να αναζωογονήσει τις επιδόσεις της».
Η Burberry βρίσκεται στα πρώτα στάδια ενός σχεδίου ανάκαμψης υπό την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου Τζόσουα Σούλμαν, ο οποίος επιδιώκει να αντιστρέψει την πολυετή υποαπόδοση της μάρκας έναντι των αντιπάλων πολυτελείας.
Οι περικοπές θέσεων εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια θα επηρεάσουν κυρίως τις θέσεις εργασίας γραφείου, ενώ θα ακυρωθεί και μια νυχτερινή βάρδια στο εργοστάσιο της Burberry στο Castleford της Αγγλίας.
Ο Τζόσουα Σούλμαν δήλωσε ότι οι δύο βάρδιες στο εργοστάσιο είχαν οδηγήσει σε «υπερπαραγωγή» και ότι η περικοπή της νυχτερινής βάρδιας ήταν το κλειδί για τη διατήρηση του παραγωγικού αποτυπώματος της Burberry στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο διευθύνων σύμβουλος, πρώην της Coach και της Jimmy Choo, ανέλαβε την Burberry πέρυσι και άλλαξε τη στρατηγική της ώστε να επικεντρωθεί περισσότερο στο μάρκετινγκ της βρετανικότητας, των καμπαρντίνων και των κασκόλ, αφού η μάρκα είχε πληγεί από παραλήψεις προϊόντων, υπερβολικές αυξήσεις τιμών και μια ευρύτερη ύφεση της πολυτέλειας.
«Οι πελάτες που θέλουμε να αναπτύξουμε, οι οποίοι μειώνονταν επί τρία χρόνια, είναι τώρα ενθουσιασμένοι με αυτό που βλέπουν», δήλωσε ο Σούλμαν σε μια παρουσίαση στους επενδυτές.
Η επίδειξη μόδας της Burberry τον Φεβρουάριο οδήγησε σε «διψήφια αύξηση» των αγορών από λιανοπωλητές που είχαν μειώσει σημαντικά τις παραγγελίες τους τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε ο Σούλμαν. Οι μετοχές του ομίλου σημείωσαν άνοδο 8% στις πρώτες συναλλαγές μετά την ενημέρωση για τη στρατηγική και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο Σούλμαν, ο οποίος αντικατέστησε τον Τζόναθαν Ακερόιντ, είναι ο τέταρτος διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού οίκου μόδας μέσα σε 10 χρόνια.
Υπό τον Μάρκο Γκομπέτι, ο οποίος διηύθυνε τον όμιλο μεταξύ 2017 και 2021 και προσέλαβε τον σχεδιαστή Ρικάρντο Τίσι, η εταιρεία είχε προσπαθήσει να μετακινήσει το εμπορικό σήμα προς το κορυφαίο άκρο της πολυτελούς μόδας, χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιτυχία.
Ο Ακερόιντ, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι το 2022, εναπόθεσε τις ελπίδες του σε δερμάτινα αξεσουάρ με υψηλότερο περιθώριο κέρδους και στον σχεδιαστή Ντάνιελ Λι. Η βρετανική εταιρεία απέφυγε οριακά τη ζημία για το οικονομικό έτος 2025 που έληξε στις 29 Μαρτίου, με προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 26 εκατομμυρίων λιρών (34,55 εκατ. δολαρίων), ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 11 εκατομμύρια λίρες.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 6%, καλύτερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για μείωση 7%. Οι πωλήσεις στην Αμερική και στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Αφρικής μειώθηκαν και οι δύο κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις στην Ασία και τον Ειρηνικό μειώθηκαν κατά 9%.
Ασταθής η αγορά των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία Τραμπ
Οι χειρότερες προοπτικές για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για την εστίαση του Σούλμαν στους Αμερικανούς αγοραστές για την ενίσχυση των πωλήσεων της Burberry. «Καθώς μπήκαμε στο τέταρτο τρίμηνο, οι Αμερικανοί πελάτες διατηρούσαν τη δυναμική τους, αλλά τα πράγματα έγιναν λίγο ασταθή καθώς προχωρούσαμε προς τον Φεβρουάριο, ιδιαίτερα στην αμερικανική αγορά», δήλωσε ο Σούλμαν στους δημοσιογράφους.
Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 19% των επιχειρήσεων της Burberry, δήλωσε η οικονομική διευθύντρια Κέιτ Φέρι. «Αισθανόμαστε, όπου και αν καταλήξουν οι δασμοί, ότι έχουμε τους μοχλούς για να τους μετριάσουμε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η μείωση του κόστους θα βοηθήσει.
Άλλες πολυτελείς μάρκες ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ είναι πιο αδύναμες, με την ιδιοκτήτρια της Gucci, την Kering, να δηλώνει την Τρίτη ότι υπήρξε έντονη μείωση στους Αμερικανούς καταναλωτές που αγόραζαν τα προϊόντα της.
Πηγή: Lifo.gr (Με πληροφορίες από Reuters)