Μπιλ Γκέιτς: Δωρίζει το 99% της περιουσίας του και μετά κλείνει το Φιλανθρωπικό του Ίδρυμα

Το Ίδρυμα Γκέιτς θα διπλασιάσει τις δαπάνες του το επόμενο διάστημα και θα θέσει όλες τις δραστηριότητές του σε αναστολή λειτουργίας – δηλαδή θα κλείσει – το 2045, όπως δήλωσε ο πρόεδρος .

«Αποφάσισα να δώσω τα χρήματά μου πίσω στην κοινωνία πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχα αρχικά σχεδιάσει», έγραψε στην ανακοίνωσή του ο . «Θα δωρίσω σχεδόν όλο τον πλούτο μου μέσω του Ιδρύματος Gates τα επόμενα 20 χρόνια για τον σκοπό της σωτηρίας και της βελτίωσης των ζωών σε όλο τον κόσμο. Και στις 31 Δεκεμβρίου 2045, το ίδρυμα θα κλείσει οριστικά τις πόρτες του».

Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι θα δωρίσει το 99% της υπόλοιπης τεχνολογικής περιουσίας του στο Ίδρυμα Gates, το οποίο πλέον προγραμματίζεται να κλείσει το 2045 – νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η αξία αυτής της δωρεάς εκτιμάται σήμερα στα 107 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές προσφορές που έχουν καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας, σε προσαρμογή με τον πληθωρισμό, ιστορικές δωρεές βιομηχάνων στις ΗΠΑ όπως ο Τζον Ντ. Ροκφέλερ και ο Άντριου Καρνέγκι. Μοναδική εξαίρεση είναι η δέσμευση του επενδυτή της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, να δωρίσει την περιουσία του, η οποία εκτιμάται από το Forbes στα 160 δισεκατομμύρια δολάρια, υπό την επιφύλαξη των διακυμάνσεων της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η δωρεά του Μπιλ Γκέιτς θα εκτελεστεί σταδιακά, επιτρέποντας στο Ίδρυμα Gates να δαπανήσει επιπλέον 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

«Είναι κάπως συναρπαστικό να μπορούμε να διαθέσουμε τόσα πολλά σε αυτούς τους σκοπούς», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Η ανακοίνωση του Μπιλ Γκέιτς έγινε την Πέμπτη και αποτελεί τόσο διαβεβαίωση της διαρκούς του υποστήριξης για παγκόσμιες δράσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, όσο και σηματοδότηση του τέλους της διεθνούς επιρροής του ιδρύματος. Ο Γκέιτς πιστεύει ότι η χρησιμοποίηση της περιουσίας του τώρα μπορεί να συμβάλει στη «διάσωση και βελτίωση πολλών ζωών», επιδρώντας θετικά ακόμη και μετά την παύση λειτουργίας του ιδρύματος. Παράλληλα, θεωρεί ότι έτσι διασφαλίζεται καλύτερα η τήρηση των αρχικών του προθέσεων.

«Νομίζω ότι 20 χρόνια είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ του να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτά τα πράγματα και να δώσουμε στους ανθρώπους μεγάλη προσοχή στο ότι τώρα αυτά τα χρήματα θα έχουν χαθεί», είπε ο Γκέιτς.

Ίδρυμα Γκέιτς: Ένα ίδρυμα χωρίς προηγούμενο

Το Ίδρυμα Γκέιτς έχει υπάρξει μοναδικό στο είδος του, προσελκύοντας ταυτόχρονα θαυμασμό, κριτική αλλά και θεωρίες συνωμοσίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Associated Press.

Από την ίδρυσή του πριν από 25 χρόνια, έχει δαπανήσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτώντας επιστημονική έρευνα, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες και οικοδομώντας σταθερές συνεργασίες με κυβερνήσεις και εταιρείες.

Περίπου το 41% της χρηματοδότησης του προέρχεται από τον Γουόρεν Μπάφετ, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από την περιουσία που απέκτησε ο Μπιλ Γκέιτς μέσω της Microsoft.

Το ίδρυμα, το οποίο ίδρυσαν ο Μπιλ Γκέιτς και η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς το 2000, έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής υγείας. Μέσα από συνέργειες με ιδιωτικές εταιρείες, έχει συμβάλει στη μείωση του κόστους ιατρικών θεραπειών, καθιστώντας τις πιο προσβάσιμες για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Το έργο του ιδρύματος ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από ό,τι περίμενα», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς, χαρακτηρίζοντάς το ως τη «δεύτερη και τελευταία καριέρα» του.

Ωστόσο, η επιρροή του ιδρύματος στον παγκόσμιο τομέα της υγείας, από τον ΠΟΥ μέχρι τη διαμόρφωση ερευνητικών προτεραιοτήτων, έχει προκαλέσει προβληματισμό. Πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το αν είναι σκόπιμο μια οικογένεια ιδιωτών να διαδραματίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας στρατηγικής δημόσιας υγείας.

Ο Μπιλ Γκέιτς απαντά ότι, όπως κάθε ιδιώτης, έχει το δικαίωμα να επιλέξει πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματά του και ότι επιθυμεί να τα διαθέσει ώστε να «μειωθούν οι θάνατοι στην παιδική ηλικία».

«Είναι αυτό κακό; Δεν είναι μια σημαντική αιτία; Οι άνθρωποι μπορούν να το επικρίνουν», είπε. Ωστόσο, το ίδρυμα παραμένει προσηλωμένο στο έργο του στον τομέα της παγκόσμιας υγείας.

Το Associated Press λαμβάνει οικονομική στήριξη για την κάλυψη ειδήσεων από την Αφρική από το Ίδρυμα Γκέιτς και για την κάλυψη θεμάτων σχετικά με τις γυναίκες στην αγορά εργασίας και στη δημόσια διοίκηση από το ίδρυμα Pivotal Ventures της Μελίντα Φρεντς Γκέιτς.

Ίδρυμα Γκέιτς: Η τελική φάση και οι νέες προκλήσεις
Το πιο σημαντικό επίτευγμα του ιδρύματος θεωρείται η σχεδόν κατά 50% μείωση των παιδικών θανάτων από προλήψιμες αιτίες μεταξύ 2000 και 2020, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος, Μαρκ Σούζμαν, δεν αποδίδει εξ ολοκλήρου αυτό το αποτέλεσμα στο Ίδρυμα Γκέιτς, επισημαίνει όμως ότι έπαιξε «καταλυτικό ρόλο», όπως με τη βοήθεια στον εφοδιασμό παιδιών με εμβόλια μέσω της συμμαχίας Gavi.

Το ίδρυμα συνεχίζει να επιδιώκει στόχους όπως η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, η αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ελονοσία και η μείωση του υποσιτισμού.

Ο Μπιλ Γκέιτς επισημαίνει ότι επενδύοντας τώρα σε αυτούς τους τομείς, οι μελλοντικοί δωρητές θα μπορούν να εστιάσουν σε άλλα προβλήματα.

Το Ίδρυμα Γκέιτς είχε προγραμματίσει να τερματίσει τη λειτουργία του δύο δεκαετίες μετά τον θάνατο του Γκέιτς. Με τη νέα ανακοίνωση, το χρονοδιάγραμμα αυτό επιταχύνεται σημαντικά. Ο ίδιος δηλώνει ότι σκοπεύει να παραμείνει ενεργός, αν και, όπως αναγνωρίζει στα 69 του το 2045, μπορεί να μην έχει πλέον ρόλο.

Κατά τα επόμενα 20 χρόνια, το ίδρυμα θα διατηρήσει ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων — ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μετά την έναρξη των δωρεών του Μπάφετ το 2006.

Ο Σούζμαν αναμένει ότι θα περιοριστεί η εστίαση στις βασικές προτεραιότητες. «Έχοντας αυτόν τον χρονικό ορίζοντα και τους πόρους, απλώς μας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο να πούμε: “Δαπανάτε πραγματικά τους πόρους σας, σε αυτά που θα είναι τα μεγαλύτερα, πιο επιτυχημένα στοιχήματα αντί να τα σκορπίζετε πολύ αραιά”», σχολίασε, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και εντός του ιδρύματος υπάρχει αβεβαιότητα για το ποια προγράμματα θα συνεχιστούν.

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι πλέον ο μόνος εναπομείνας ιδρυτής στον οργανισμό. Το 2021, ο Μπιλ Γκέιτς και η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς χώρισαν, ενώ ο Γουόρεν Μπάφετ παραιτήθηκε από τη θέση του επιτρόπου. Ένα νέο διοικητικό συμβούλιο ανέλαβε και το 2024 η Μελίντα αποχώρησε για να αφοσιωθεί στον δικό της οργανισμό.

Η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς εξήγησε ότι αποφάσισε να φύγει εν μέρει για να επικεντρωθεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ. Στην εκδήλωση ELLE Women of Impact τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι ήθελε να αποχωρήσει όταν το ίδρυμα βρισκόταν στην κορύφωσή του.

Ακόμη κι αν οι προκλήσεις εντείνονται, τόσο ο Μπιλ Γκέιτς όσο και το ίδρυμα εξακολουθούν να εκφράζουν αισιοδοξία, επισημαίνοντας καινοτομίες που έχουν χρηματοδοτήσει και παρεμβάσεις που συνέβαλαν στη μείωση του κόστους φροντίδας.

«Είναι απίστευτο να σκεφτόμαστε αυτά τα φθηνά πράγματα και τραγικό αν δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε σε όλους όσους τα χρειάζονται», δήλωσε ο Γκέιτς. «Επομένως, θα απαιτηθεί η ανανέωση αυτής της δέσμευσης όσων είναι εύποροι να βοηθήσουν όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Πηγή: Lifo.gr (Με πληροφορίες από Associated Press)