Λίγο πριν από την έλευση του 2023, οι βελγικές αρχές είχαν στην ουσία προαναγγείλει καταιγιστικές εξελίξεις, με εμπλοκές πολύ περισσότερων προσώπων γύρω από το λεγόμενο Qatargate, στο οποίο έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο η Εύα Καϊλή και ο σύντροφος της Φραντζέσκο Τζόρτζι.
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε την άρση της ασυλίας δύο ακόμα ευρωβουλευτών και ειδικότερα του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο και του Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλα στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο Qatargate.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir”, η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει τις ασυλίες των δύο ευρωβουλευτών που ανήκουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του Αντρέα Κοτσολίνο από την Ιταλία και του Μαρκ Ταραμπέλα από το Βέλγιο και οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη σειρά του επιβεβαίωσε με δελτίο τύπου ότι η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα «κίνησε επείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών», χωρίς ωστόσο, να αναφέρονται τα ονόματά τους. «Έχουν γίνει τα πρώτα διαδικαστικά βήματα και η πρόεδρος θα ανακοινώσει το αίτημα στην Ολομέλεια το συντομότερο δυνατό στις 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια το αίτημα θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) για πρόταση απόφασης», διευκρινίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στη συνέχεια, το αίτημα της άρσης ασυλίας θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων. «Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να συνδράμει στις έρευνες και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το Κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε» δήλωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα.
Σημειώνεται πως η πρόεδρος θα παρουσιάσει μια δέσμη μεταρρυθμίσεων τις προσεχείς εβδομάδες – μεταξύ των οποίων η αναθεώρηση των υφιστάμενων κανόνων και η ενίσχυση των εσωτερικών μηχανισμών λογοδοσίας.
Αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ανακοινώνονται από την Πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) ορίζει έναν εισηγητή, οι υποθέσεις παρουσιάζονται σε συνεδρίαση επιτροπής και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακρόαση.
Το σχέδιο έκθεσης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην JURI. Η επιτροπή εγκρίνει σύσταση προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα. Όλες οι περιπτώσεις ασυλίας εξετάζονται κεκλεισμένων των θυρών.
Στη συνέχεια η εισήγηση υποβάλλεται στην Ολομέλεια. Εάν εγκριθεί από την Ολομέλεια (απλή πλειοψηφία), η Πρόεδρος θα κοινοποιήσει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στο ή στα ενδιαφερόμενα μέλη και στην αρμόδια εθνική αρχή.
Η Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες και τις επιτροπές να δώσουν προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή με σκοπό την ολοκλήρωσή της έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023.