Σήμερα συζητείται στις Βρυξέλλες το θέμα της Ουκρανίας
Σήμερα συζητείται στις Βρυξέλλες το θέμα της Ουκρανίας

Με το μάτι στραμμένο στην… ανατολή και τις επεκτατικές βλέψεις της Ρωσίας, πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ στις 9.00 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες διά ζώσης Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κι ενώ κανείς δεν είναι σίγουρος πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα σταματήσει τις επιδιώξεις του αναφορικά με την Ουκρανία, στην αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης», φαίνεται πως δεν υπάρχει διάθεση για μια εμπόλεμη σύρραξη, αφού η ως τώρα στάση των μεγάλων δυνάμεων, κινείται στη λογική κυρώσεων, που δεν φαίνεται να επηρεάζουν όμως ιδιαίτερα τη ρωσική πλευρά.

Σε ένα κρεσέντο μάλιστα θράσους, η Ρωσία διαμηνύει πως θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της, ώστε η απάντηση για τις κυρώσεις που λαμβάνει να είναι «ηχηρή» προς τη Δύση. Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν έχοντας και την έγκριση της Πάνω Βουλής, συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του.

Μέσα σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση, η Ρωσία έχει ήδη επιτύχει να εξαναγκάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να δηλώσουν ότι δεν θα αποστείλουν στρατεύματα για την προστασία της Ουκρανίας, αλλά και να εξασφαλίσει την άδεια της Λευκορωσίας για σταθερή παρουσία μεγάλου αριθμού ρωσικών δυνάμεων στην επικράτειά της. Αν μάλιστα οι μεγάλες δυνάμεις της δύσης συνεχίσουν την τακτική που ακολουθούν μέχρι και σήμερα, αναλυτές θεωρούν πως ο Πούτιν δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μια γενικευμένη επίθεση στην Ουκρανία, ή στην καλύτερη περίπτωση στην ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου.

Στο μεταξύ, κι ενώ μέχρι χθες, οι Ουκρανοί αντιμετώπιζαν το όλο θέμα με απόλυτο εφησυχασμό, πλέον έχουν αρχίσει να εκφράζουν επιφυλάξεις, προχωρώντας σε μερική επιστράτευση και σε ενίσχυση των νοσοκομείων με φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Ειδικότερα, η Ουκρανία άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών, ενώ η Βουλή πέρασε ψήφισμα που επιτρέπει την οπλοφορία για λόγους αυτοάμυνας. Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέσκι Ντανίλοφ δήλωσε, μάλιστα, ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει σε όλη την επικράτειά της, εκτός από τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου ισχύει από το 2014. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει διάρκεια 30 ημερών, αλλά μπορεί να παραταθεί.

Κανείς δεν θεωρεί πως ο Πούτιν θα σταματήσει στην αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης»
Κανείς δεν θεωρεί πως ο Πούτιν θα σταματήσει στην αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης»

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενέκρινε κι επίσημα την πρώτη δέσμη κυρώσεων απέναντι στην απόφαση της «Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητων οντοτήτων, και στην επακόλουθη απόφαση να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε αυτές τις περιοχές».

«Τέτοιες αποφάσεις είναι παράνομες και απαράδεκτες» δήλωσε ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, για να προσθέσει:

«Παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την κρίση».

Συγκεκριμένα οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία είναι:

  • Τομεακή απαγόρευση χρηματοδότησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησής της και της Κεντρικής Τράπεζας. Περιορισμός της ικανότητας του ρωσικού κράτους να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της Ε.Ε.
  • Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, ταξιδιωτική απαγόρευση, δέσμευση κεφαλαίων σε 351 μέλη της Δούμας και σε 27 άτομα και οντότητες
  • Απαγόρευση εισαγωγών, εμπορικοί περιορισμοί στα αποσχισμένα κράτη.

Σήμερα παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις για  «τις τελευταίες εξελίξεις, πώς προστατεύουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, πώς αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία, ιδίως θεωρώντας τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της, πώς θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της».