Άμεσες απαντήσεις στη Ρωσία από Φινλανδία και Σουηδία

Άμεσες ήταν οι απαντήσεις τόσο της Φινλανδίας όσο και της Σουηδίας, απέναντι στις εμπρηστικές δηλώσεις της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρίας Ζαχάροβα περί αντιδράσεων της ρωσικής πλευράς εφόσον οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν δήλωσε ότι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Φινλανδία θα προχωρήσει σε νέες εκτεταμένες συζητήσεις με το ΝΑΤΟ. Η Σουηδία απάντησε έμμεσα και περισσότερο… αθλητικά, αφού δήλωσε πως αρνείται να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στα μπαράζ του Μουντιάλ, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την κάθετη αντίθεσή της στις πολιτικές επιδιώξεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τοποθέτηση επί του θέματος πραγματοποίησε επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άλεξ Στουμπ, ο οποίος με αφορμή τις «απειλητικές» δηλώσεις Ζαχάροβα ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Ρωσία ωθεί τη Φινλανδία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, με την ιδιότητα του μέλους. Περισσότερο από ποτέ. Η ασφάλειά μας βασίζεται εν μέρει σε μια επιλογή συμμετοχής στη Συμμαχία. Με αυτά που εξελίσσονται, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συμμετάσχουμε. Η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε τη Συμμαχία και θα συνέβαλε στη διατήρηση της σταθερότητας της Βόρειας Ευρώπης».

Ο Στουμπ επανήλθε μάλιστα με ανάρτησή του στο Twitter σχολιάζοντας τα περί «ουδετερότητας» της Φινλανδίας, αναφέροντας:

«Θα συνεχίσω να δίνω συνεντεύξεις στα διεθνή ΜΜΕ για όσο χρόνο χρειάζεται για να καταλάβουν όλοι ότι η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ! Ζητώ συγγνώμη για τη χρήση κεφαλαίων, αλλά αναγκαστήκαμε να είμαστε ουδέτεροι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μετά από αυτόν ήμασταν κάθε άλλο παρά ουδέτεροι.

Είμαστε μέλη της Ε.Ε., χρησιμοποιούμε το ευρώ ως νόμισμά μας. Έχουμε μια στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με έναν στρατό που είναι πιο συμβατός με το ΝΑΤΟ από τα περισσότερα κράτη μέλη του. Έχουμε συμμετοχή σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και στη διαχείριση κρίσεων. Αγοράσαμε F-18 και F-35. κλπ, κλπ. ΟΧΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ».

Και ο αμερικανός πρόεδρος ωστόσο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξη του ότι  τα σχόλια από Φινλανδία και Σουηδία για ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δείχνουν πόσο εσφαλμένος ήταν ο υπολογισμός του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Όχι μόνο το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο, δείτε τι γίνεται με τη Φινλανδία, δείτε τι γίνεται με τη Σουηδία, δείτε τι γίνεται με άλλες χώρες. Παράγει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα απ’ αυτό που ήθελε» δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στον Μπράιαν Τάιλερ Κοέν.

«Αυτό που ξέρω είναι πως πρέπει να επιμείνουμε σ’ αυτή την πορεία μαζί με τους υπόλοιπους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.