Παρέμβαση, με αφορμή την τροπολογία που ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση το υπουργείο Υγείας, πραγματοποιεί η Ένωση Ελευθέρων Επαγγελματιών Οφθαλμιάτρων. Η εν λόγω τροπολογία αφορά στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών ιατρών, παραχωρώντας το δικαίωμα να εργάζονται παράλληλα και στον ιδιωτικό χώρο.
Η Ένωση Οφθαλμιάτρων σημειώνει πως οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν υποστεί «πραγματικά σημαντικές και απαράδεκτες μισθολογικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που το συνολικό βάρος στο μη επαρκές σε αριθμό υγειονομικό προσωπικό έχει πολλαπλασιαστεί», τονίζει επίσης πως «η αντιστάθμιση όμως της μισθολογικής αυτής μείωσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών, σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, σε βάρος του ίδιου του πολίτη αλλά και του ιδίου του κράτους».
«Η δυνατότητα ταυτόχρονης και παράλληλης απασχόλησης στον ιδιωτικό χώρο ως αντισταθμιστικό μέτρο είναι απαράδεκτη και δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, πλήττοντας ολόκληρο τον ιδιωτικό χώρο και τον πολίτη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Η Ένωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
“Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης”
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί σήμερα αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης. Πολλά ιατρεία δυστυχώς κλείνουν και πολλοί συνάδελφοι με εξαιρετική εκπαίδευση στρέφονται στο εξωτερικό για μόνιμη η παροδική απασχόληση προκειμένου να επιβιώσουν.
Η δυνατότητα που θέλει να δώσει το υπουργείο στους νοσοκομειακούς γιατρούς να εργάζονται και ιδιωτικά παράλληλα με το νοσοκομειακά τους καθήκοντα καταργεί κάθε έννοια επαγγελματικού δικαίου και ισονομίας.
Η ίδια κυβέρνηση που το 2014 – επικαλούμενη σωστά λόγους επαγγελματικής ισονομίας μεταξύ άλλων – έδιωξε απ’ τα τότε υποκαταστήματα των τέως ΙΚΑ πολλούς ιατρούς (που προτίμησαν να διατηρήσουν τα προσωπικά τους ιατρεία) έρχεται σήμερα οκτώ χρόνια μετά και θέλει να δώσει το δικαίωμα της διπλής παράλληλης απασχόλησης σε ιατρούς άλλου κλάδου (νοσοκομειακούς), πλήττοντας ακόμη περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα και οδηγώντας και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς στο εξωτερικό.
Με άλλα λόγια, μέλημα του υπουργείου υγείας είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής εργασίας των ιατρών του δημοσίου, θεσμός που στήριζε μέχρι σήμερα την λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων υπό το πρίσμα της δωρεάν δημόσιας υγείας.
Η ψήφιση της τροπολογίας αυτής αλλοιώνει σημαντικά το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας”.