Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την διακοπή λειτουργίας του Αλκοολογικού Ιατρείου του ΠΑΓΝΗ, του μοναδικού που υπήρχε στην Κρήτη. Προσέφερε υπηρεσίες σε εκατοντάδες Κρητικούς και τις οικογένειές τους. «Περισσότεροι από τους μισούς έχουν προβλήματα στο ήπαρ και πολύ μεγάλο ποσοστό, 4 στους 10, αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι που χρειάζονται υποστήριξη και εμείς δεν προλάβαμε καν να τους ενημερώσουμε, γιατί το ιατρείο έκλεισε αιφνιδιαστικά;».
Αυτό είπε στην «Π» ο ψυχίατρος Βαγγέλης Γρινάκης, ο οποίος προσφέρει εθελοντικά εδώ και 15 χρόνια τις υπηρεσίες του στο Ιατρείο. «Δεν υπάρχει άλλη τέτοια δομή, ούτε στον δημόσιο, ούτε στον ιδιωτικό τομέα της Κρήτης», είπε ο ψυχίατρος εξηγώντας ότι, χωρίς γαστρεντερολόγο, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Από το 2008 έχει προσφέρει βοήθεια σε 1,274 ασθενείς και 1,126 οικογένειες, ενώ το 2024 οι ενεργοί ασθενείς ήταν 408.
Στους ασθενείς που προσήλθαν τουλάχιστον 2 φορές, το 64% κατάφερε να απέχει από το ποτό, οι υποτροπές έφθασαν το 15%, η μη αποχή το 15% και όσοι δεν άρχισαν θεραπεία ήταν ένα μικρό ποσοστό, της τάξης του 6%.
«Με το κλείσιμο της δομής υπάρχει τεράστιος κίνδυνος αυτοί οι άνθρωποι να υποτροπιάσουν», τόνισε ο κ.Γρινάκης, επισημαίνοντας ότι το ιατρείο είναι απόλυτα αναγκαίο να ανοίξει ξανά, άμεσα.
Όπως γράψαμε, η αναστολή λειτουργίας του Αλκοολογικού Ιατρείου του ΠΑΓΝΗ, γιατί ο γιατρός μετακινήθηκε σε άλλο νοσοκομείο όπου πήρε μόνιμη θέση, είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειές τους.
Οι αρμόδιοι γνώριζαν, γιατί δεν κάλυψαν το κενό;
Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης έπρεπε να είχαν φροντίσει να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, αφού γνώριζαν εδώ και μήνες ότι η γιατρός επρόκειτο να φύγει, δεν φρόντισαν όμως να καλύψουν το κενό.
«Η αναγκαστική αναστολή λειτουργίας του Αλκοολογικού Ιατρείου, λόγω της πρόσληψης του υπεύθυνου γαστρεντερολόγου στο Βενιζέλειο, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι αποτέλεσμα της σταδιακής συνειδητής υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας», τονίζει ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας:
«Αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα σε βάρος των συνανθρώπων μας που παλεύουν καθημερινά με την εξάρτηση από το αλκοόλ, που ξεπέρασαν το στίγμα, έκαναν το βήμα να ζητήσουν βοήθεια, και τώρα μένουν μετέωροι, χωρίς θεραπευτικό πλαίσιο και παρακολούθηση». Είναι γνωστό ότι πολλοί έφηβοι και ενήλικες στην Κρήτη, πίνουν μέχρι να γίνουν «λιώμα».
Όπως έχει επισημάνει ο ομότιμος καθηγητής Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δικτύου Αλκοολογίας Ηρακλείου, Γιάννης Μουζάς, είναι επιτακτική η ανάγκη να λειτουργήσουν στο νησί περισσότερα κλαμπ οικογενειών, δηλαδή ομάδες αυτοβοήθειας για την απεξάρτηση από το ποτό.
Στα κλαμπ που ήδη λειτουργούν συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, κάθε μορφωτικού επιπέδου, όλων των επαγγελμάτων και των οικονομικών τάξεων.
Σε αναστολή μετά από 21 χρόνια
Το Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠΑΓΝΗ, που λειτουργούσε 21 χρόνια, με την σύμπραξη της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Κοινωνικής Υπηρεσίας και εθελοντών Συλλόγου «Επιστροφή» έκλεισε από την μια μέρα στην άλλη. Λειτουργούσε:
- Αποκλειστικά στο ΕΣΥ, πρωινά, δωρεάν
- Χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από το δημόσιο, ΕΕ, ιδιώτες
- Διεπιστημονική ομάδα
- Γαστρεντερολόγος (ΕΣΥ)
- Κοινωνική λειτουργός (ΕΣΥ)
- Ψυχίατρος (ΕΣΥ)
- Κοινωνιολόγος – Κοινωνική λειτουργός (εθελόντρια)
- Νηφάλιος, συντονιστής ομάδας αυτοβοήθειας (εθελοντής από ΚΟΠΑ, Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από Αλκοόλ).