«Επιχείρηση» αναμόρφωσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών για καλύτερη ροή στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, ξεκίνησε χθες από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό».
Το νέο σύστημα ιχνηλάτησης των ασθενών δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να παρακολουθούν real-time την αναμονή τους αλλά και στους γιατρούς και το διοικητικό προσωπικό να ξέρουν ποιος περιμένει, σε ποιο σημείο και για πόση ώρα, επεμβαίνοντας εάν χρειαστεί.
Το γνωστό πλέον ως «βραχιολάκι» μέσα στο επόμενο δίμηνο πρόκειται να έχει εφαρμοστεί σε σύνολο 15 μεγάλων νοσοκομείων. Ανάμεσα σε αυτά είναι το νοσοκομείο «ΚΑΤ», το «Σισμανόγλειο», το «Αμαλία Φλέμινγκ», το ΓΝ «Γ.Γεννηματάς», το «Λαϊκό», τα 3 παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας (Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», Παίδων Πεντέλης), ο «Άγιος Σάββας», το ογκολογικό νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι», το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου.
Η «πρεμιέρα» του νέου ηλεκτρονικού συστήματος ήταν χθες το μεσημέρι, όταν ξεκίνησε γενική εφημερία ο «Ευαγγελισμός». Τις πρώτες τέσσερις ώρες εφημερίας του νοσηλευτικού ιδρύματος το ΤΕΠ επισκέφτηκαν και ταυτόχρονα προμηθεύτηκαν με «βραχιολάκια» 250 άτομα. Η εφαρμογή του νέου συστήματος κύλησε ομαλά, με το κρας-τεστ να κρίνεται επιτυχημένο.
Πώς δουλεύει το νέο σύστημα
Το καινοτόμο σύστημα τίθεται σε εφαρμογή από την άφιξη ενός πολίτη στο ΤΕΠ του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ο πολίτης παραλαμβάνει το εισιτήριό του, το οποίο μπαίνει στον καρπό του χεριού, από το ειδικό εκδοτήριο που βρίσκεται στην Είσοδο των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Αυτό το εισιτήριο θα τον συνοδεύει σε όλα τα στάδια της ιατρικής του εξυπηρέτησης και θα φέρει έναν κωδικό QR. Όταν σκανάρει τον κωδικό έχει τη δυνατότητα:
- Nα μάθει τον αριθμό του εισιτηρίου του.
- Nα γνωρίζει πόσα άτομα προηγούνται στην αναμονή.
- Nα πληροφορηθεί τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής.
- Να ακυρώσει το εισιτήριο του για οποιονδήποτε λόγο.
Ο πολίτης παραμένει σε αναμονή έως ότου κληθεί από τη Γραμματεία/Γραφείο Κίνησης, η οποία προβάλλει τους αριθμούς των εισιτηρίων σε ειδικές οθόνες. Στο Γραφείο Κίνησης θα καταγράφεται ο ασθενής. Στη συνέχεια η Διαλογή (triage) τον καθοδηγεί στο σχετικό ιατρείο εξέτασης.
Σε όλη τη διάρκεια παραμονής του πολίτη στην εφημερία, η προβολή του αριθμού του εισιτηρίου γίνεται σε οθόνες που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, όπως στους διαδρόμους, έξω από τα ιατρεία ή στις κεντρικές οθόνες των χώρων αναμονής.
Το ίδιο σύστημα δίνει, μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να εξυπηρετήσει σύμφωνα με τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού καθώς και να μεταφέρει την υπηρεσία από ένα ιατρείο σε άλλο, ή σε άλλη γραμματεία με ένα απλό κλικ, καθώς οι γιατροί μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους την πορεία των περιστατικών, τις αναμονές όλων των ασθενών αλλά και τις αναμονές αναλόγως τη βαρύτητα των περιστατικών. η διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα άμεσης και επιτόπιας παρέμβασης σε περιπτώσεις που διαπιστώσει εμπλοκή ή συμφόρηση στην ψηφιακή διαδρομή των ασθενών μέσα στα Επείγοντα.
Στην πλήρη λειτουργία του νέου συστήματος οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω εφαρμογής (app) να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε εφημερία, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Την ίδια στιγμή, θα μπορούν να πληροφορούνται για τις διαθέσιμες ιατρικές ειδικότητες που καλύπτει το εκάστοτε Νοσοκομείο, καθώς και για τους εκτιμώμενους χρόνους αναμονής ανά ειδικότητα. Το «βραχιολάκι» αναμένεται να επεκταθεί σε 85 νοσοκομεία έως το τέλος του χρόνου.