ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΝΗ Δίκτυο για τα... εγκεφαλικά
ο Οργανισμός Λιμένος

Στην δημιουργία δικτύου 17 μονάδων για την αντιμετώπιση των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο προχωράει, όπως ανακοίνωσε, το υπουργείο Υγείας και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.

Στην Μονάδα που παρακολουθούνται ήδη ασθενείς απο όλη την Κρήτη, καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται εκατοντάδες τέτοια περιστατικά και αυτό που έχει σημασία είναι η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση, ώστε να παραμείνουν λειτουργικοί.

Τα προβλήματα υγείας του πληθυσμού  όπως είναι το σάκχαρο, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, η συνήθεια του καπνίσματος, που δεν προλαμβάνονται και δεν ελέγχονται, δημιουργούν μια «επιδημία» εγκεφαλικών επεισοδίων στους κατοίκους του νησιού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νευρολογίας και διευθυντή της Νευρολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ. Παναγιώτη Μήτσια, κάθε χρόνο περίπου 1.200-1.500 άνθρωποι παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το 8%-10% από αυτούς δεν καταφέρνει να επιβιώσει, ενώ ποσοστό της τάξης του 20% έως 30% θα ζήσει με μια σοβαρή αναπηρία.

Η κρισιμότητα του χρόνου παρέμβασης

Αυτό που είναι κρίσιμο, όπως τονίσε στην «Π» ο καθηγητής, είναι ο χρόνος.

Ένας άνθρωπος με εγκεφαλικό πρέπει να έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, το αργότερο 4,5 έως 6 ώρες μετά το επεισόδιο.

Εκεί οι γιατροί θα κάνουν μια γρήγορη νευρολογική εκτίμηση και μια ταχεία αξονική τομογραφία εγκεφάλου ώστε να αποφασιστεί αν ο ασθενής θα χρειαστεί θρομβόλυση ή αν είναι υποψήφιος για μηχανική θρομβεκτομή.

Στην θρομβόλυση χορηγούνται φάρμακα ενδοφλέβια που διαλύουν τον θρόμβο που αποφράσει το αγγείο, ενώ στην θρομβεκτομή ο επεμβατικός νευροακτινολόγος εισάγει ένα καθετήρα μέσα στην αποφραγμένη αρτηρία με σκοπό να την ανοίξει.

Τα συμπτώματα

Ο κ. Μήτσιας υπογραμμίζει ότι αρκετοί ασθενείς δεν μεταφέρονται έγκαιρα στο νοσοκομείο γιατί δεν σπουδαιολογούν τα συμπτώματα, πιστεύοντας ότι είναι παροδικά και δεν τους δίνουν ιδιαίτερα σημασία.

Ωστόσο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως δεν προειδοποιεί, παρά μόνο έναν στους δέκα ασθενείς.

Ο καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής της Νευρολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗκ. Παναγιώτης Μήτσιας
Αρκετά μέτρα για την τόνωση του Τουρισμού έχει λάβει

Τα κύρια προειδοποιητικά συμπτώματα είναι δυσκολία στον λόγο, ξαφνική απώλεια όρασης από το ένα ή και τα δυο μάτια, πάρεση προσώπου, μούδιασμα στο χέρι ή στο πόδι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συγγενείς πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως το ΕΚΑΒ και να αποφύγουν την μεταφορά με ιδιωτικό αυτοκίνητο, ενώ όπως τονίζει ο καθηγητής νευρολογίας είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τι πληροφορίες θα δώσουν στον γιατρό γιατί ο ασθενής τις περισσότερες φορές, δεν είναι σε θέση να μιλήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Μήτσια στην Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, γίνονται προσπάθειες ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να είναι πλήρως λειτουργικοί, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στη χώρα μας καταγράφονται 57.000 εγκεφαλικά κατ’ έτος και παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας από εγκεφαλικό στην Ευρώπη. Ειδικότερα, περίπου 11.300 άτομα χάνουν τη ζωή τους λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου και 14.000 μένουν ανάπηρα. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος θνητότητας τον πρώτο μήνα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο φτάνει στο 15%-20%. Το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000 ευρώ ετησίως, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.