Μόλις οχτώ λεπτά αρκούν για να έχουμε διασπορά του ιού σε ένα ρεβεγιόν, τονίστηκε χθες στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως «έχουμε πλέον εμφανή μείωση και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων ασθενών και καθημερινών θανάτων».
Τόνισε ότι είμαστε πλέον κοντά και στο εμβόλιο, προσθέτοντας «ήδη, όπως όλοι γνωρίζετε, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες δόθηκε το “πράσινο φως” να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ».
«Και στη χώρα μας ελπίζουμε ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις αρχές του επόμενου έτους, του 2021» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων έχουν προτεραιότητα, καθώς ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου από τον κοροναϊό είναι η ηλικία», τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως περίπου το 50% όσων έχουν κάνει το εμβόλιο ήταν πάνω από 55 ετών, ενώ οι περισσότεροι είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα.
« Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%. Το εμβόλιο ήταν εξίσου προστατευτικό και για τα άτομα που είχαν υποκείμενα νοσήματα», πρόσθεσε.
Ο πόνος είναι η πιο συχνή παρενέργεια που έχουν παρουσιάσει μέχρις στιγμής όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, ανέφερε.
«Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος στο σημείο που έγινε το εμβόλιο (σ.σ. δηλαδή στον ώμο), ενώ αρκετοί ένιωσαν κόπωση, κεφαλαλγία, πυρετό», τόνισε η ειδικός.
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στο πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός σε εγκύους και παιδιά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες.
Η καθηγήτρια εξήγησε πως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι έγκυες και τα παιδιά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, έτυχε 12 έγκυες γυναίκες που δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν κατά του κοροναϊού και οι ίδιες δεν έχουν μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους.
Αναφορικά με τα παιδιά, έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός αριθμός παιδιών κάτω των 16 ετών, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητα για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.
Σίγουρα πρώτοι θα κάνουν το εμβόλιο οι υγειονομικοί.
Προσοχή στα ρεβεγιόν
Η κα. Παπαευαγγέλου επανέλαβε πως είναι αναγκαίο να επιλέξουμε την κοινωνική μας φούσκα για τις γιορτινές ημέρες.
Η καθηγήτρια μάλιστα τόνισε πως φτάνουν μόλις οκτώ λεπτά για να γίνει η διασπορά του ιού ανάμεσα σε 20 καλεσμένους που δεν φορούν μάσκα σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μέτρων.
«Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά» είπε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως εξήγησε θα ήταν λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο τις γιορτινές ημέρες, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, με μέτρα υγιεινής και προστασίας για όλους μας.
«Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε υπάρχουν απλές οδηγίες για τις ασφαλέστερες συναντήσεις» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:
«Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς. Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα. Ενώ, καλό θα ήταν να σχηματίσουμε μια κοινωνική φούσκα».
Ελαφρά υποχώρηση στην πίεση του ΕΣΥ
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καταγράφηκαν 20% λιγότερα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Ο ίδιος επεσήμανε πως παραμένει η επιδημιολογική επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα.
«Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα κυριότερα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. Η κατάσταση παραμένει όμως κρίσιμη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Στην Αττική οι διαγνώσεις ήταν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μείωση 20%» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως τα Σαββατοκύριακα κατά κόρον διαγιγνώσκονται τα βαρεία περιστατικά.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απουσίασε από την ενημέρωση λόγω προβλήματος στις φωνητικές χορδές.